Σε «ομάδες εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων» απέδωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τους επαναλαμβανόμενους βανδαλισμούς σε μέσα μαζικής μεταφοράς, υπαινισσόμενος υπόγειες σχέσεις τόσο με τις εταιρείες security που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς όσο και με τα κυκλώματα πλαστών εισιτηρίων.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, που έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «τρόλεϊ που έχουν μετατραπεί σε τρενάκια του τρόμου», ο κ. Σπίρτζης σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι βανδαλισμοί στην πλειονότητα των περιστατικών δεν γίνονται από τους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες»: «Αυτοί οι βανδαλισμοί δεν οφείλονται ούτε σε ομάδες πολιτικές ούτε σε χουλιγκανισμό από τα γήπεδα.
Συνδέονται με συγκεκριμένες ομάδες εξυπηρέτησης συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αρχισαν όταν ανακοινώσαμε την απόφαση να φυλάσσονται οι σταθμοί Μετρό από την Αστυνομία κι όχι από ιδιωτικές εταιρείες, και αυξήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα πλαστών εισιτηρίων και προχωρήσαμε στην εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου».
Με αυτές τις δηλώσεις ο υπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνους» που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο μήνα φιλοξενώντας δηλώσεις του, στις οποίες είχε υποστηρίξει πως «οι βανδαλισμοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σχετίζονται άμεσα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και γι’ αυτό έχουν λάβει τέτοια έκταση το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εκτιμούμε ότι με την εφαρμογή του θα τερματιστούν και αυτά τα φαινόμενα».
Ο κ. Σπίρτζης επίσης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, τα περιστατικά επιθέσεων και καταστροφών υλικού των αστικών συγκοινωνιών δεν είναι περισσότερα εκείνων που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια. Επιφυλάχθηκε, πάντως, να δώσει περισσότερα στοιχεία για το ζήτημα της φύλαξης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να σταματήσουν».
Οσον αφορά στη φύλαξη συρμών και σταθμών, η προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΑΣΑ είναι η στενότερη συνεργασία με την Αστυνομία, η οποία έχει «παγώσει» προς το παρόν, αφού το σχετικό προσχέδιο σύμβασης, που είχε ετοιμαστεί προκειμένου να υπογραφεί μεταξύ του ΟΑΣΑ και της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη των συγκοινωνιακών υποδομών, επεστράφη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως μη σύννομο.
Το προσχέδιο όριζε ότι ο ΟΑΣΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αστυνομικούς για τη φύλαξη, με αντιστάθμισμα την παροχή ηλεκτρονικών καρτών για την ελεύθερη μετακίνησή τους με τα ΜΜΜ. Ωστόσο το ΓΛΚ απεφάνθη ότι δεν εγκρίνει την προώθηση σύναψης σχετικής σύμβασης, καθώς θεωρεί την παροχή κάρτας «μη μισθολογική παροχή στους αστυνομικούς» και ως εκ τούτου μη σύννομη.
Σχέδιο
Στόχος ήταν η Αστυνομία να αντικαταστήσει τις εταιρείες security, οι οποίες έχουν αναλάβει τη φύλαξη σταθμών, συρμών, και να καθοριστεί ακριβές σχέδιο φυλασσόμενων εγκαταστάσεων, περιπολιών με χρονοδιαγράμματα και ποσοτικοποιημένους στόχους.
Να σημειωθεί ότι το ποσό που δαπανά ετησίως η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) για εργολαβίες με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης με στόχο τη φύλαξη των εγκαταστάσεών της φτάνει περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2 είναι μόνο για την προστασία των σταθμών. Η ηγεσία του υπουργείου μάλιστα έχει χαρακτηρίσει αναποτελεσματικές τις υπηρεσίες τους, με τον υπουργό σε παλαιότερες δηλώσεις του να κάνει λόγο για ακριβές και ελλιπείς υπηρεσίες.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΗΦΘΗΣΑΝ!
Λεωφορεία που δεν έχουν παραληφθεί επισήμως κυκλοφορούν εδώ και μία δεκαετία στους δρόμους της Αθήνας, όπως κατήγγειλε χθες για άλλη μία φορά ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, προσθέτοντας πως συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να εκκρεμούν 7-8 εκατομμύρια ευρώ για ανταλλακτικά.
ΠΗΓΗ – ΕΘΝΟΣ