Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Τρέχουν οι ιδιωτικοποιήσεις.



ΕΝΤΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, παρότι οι πολιτικές εξελίξεις «τρέχουν» εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.
Βάσει του νέου προγράμματος, το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να προχωρήσει σε εννέα ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου παραμένει ενεργό τηρώντας το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αποκρατικοποίησης των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού. Πρόκειται άλλωστε για ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης.


Συγκεκριμένα, αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διαμορφώσει το πλαίσιο των νέων όρων που προβλέπει η διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Οπως και στην περίπτωση του ΟΛΠ, θα εκχωρηθεί σε πρώτη φάση το 51% του ΟΛΘ, με την καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές να έχει ορισθεί στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Τέλη Οκτωβρίου αναμένονται οι προσφορές για τον οργανισμό διαχείρισης του λιμένα Πειραιά και εντός Δεκεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco.


Βάσει του νέου προγράμματος, το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να προχωρήσει σε εννέα ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας, στοιχείο που αποτελεί μέρος του αναγκαίου συμβιβασμού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας (περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου - Ρόδος, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco, και Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος).


Πηγή: ethnos.gr