Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Προ των πυλών η υπογραφή για την επέκταση προς Καλαμαριά


Δύο θα γίνουν τα έργα Μετρό της πόλης
Επιτέλους ολοκληρώθηκαν οι προσυμβατικές διαδικασίες για το νέο μεγάλο έργο Μετρό για τη Θεσσαλονίκη προύπολογισμού μισού δις ευρώ.
Με αυτή την εξέλιξη περιμένουμε εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.


Πρόκεται για την επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά με 5 νέους Σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και κατασκευή 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής.

Η επέκταση του μετρό προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια και αναμένεται να εξυπηρετήσει περισσότερους από 65.000 επιβάτες ημερησίως. Παράλληλα, θα συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των μετακινουμένων Ι.Χ. κατά 20.000 περίπου ημερησίως. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»).

Ανάδοχος του έργου είναι η τεχνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ που μετά και την απόκτηση της ΑΕΓΕΚ έχει στο χαρτοφυλάκιο του και τα δύο έργα Μετρό της πόλης.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η επέκταση για Καλαμαριά έχει συμβατικό χρόνο τους 60 μήνες και αν δεν παρουσιαστούν προβλήματα (πράγμα σχεδόν απίθανο για έργο Μετρό) η νέα αυτή γραμμή θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2018.

Ένα χρόνο νωρίτερα αναμένεται η λειτουργία της βασικής γραμμής της πόλης με 9,6χλμ υπόγειας γραμμής και 13 σταθμούς από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό στο κέντρο μέχρι την Νέα Ελβετία, στα ανατολικά.