Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε αποσύνθεση: Καταργεί τα περισσότερα δρομολόγια αφού αδυνατεί να τα πραγματοποιήσει


Σε ακυρώσεις των περισσότερων δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη για σήμερα και αύριο προχωράει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφού τις τελευταίες μέρες τα τρένα αποδεικνύονται επικίνδυνα για τους επιβάτες τους με εκτροχιασμούς και βλάβες να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Μόλις σήμερα Τετάρτη δύο αμαξοστοιχίες υπέστησαν βλάβη «λόγω ψύχους» με τους επιβάτες να αποκλείονται στη μέση του πουθενά. Πρόκειται για την αμαξοστοιχία 53 και την αμαξοστοιχία 55 που εκτελούσαν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ,

Το τρένο (αμαξοστοιχία 53) ακινητοποιήθηκε για περίπου τρεις ώρες στις Θέρμες, κοντά στο Δομοκό, όταν η μηχανή βραχυκύκλωσε λόγω του ψύχους, ενώ λόγω ελλιπούς συντήρησης του δικτύου υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στις άλλες δύο μηχανές που εστάλησαν από το Παλαιοφάρσαλο προκειμένου να απεγκλωβίσουν την αμαξοστοιχία.

Από τις δύο μηχανές που έφθασαν στο σημείο, με μεγάλη καθυστέρηση, οι κινητήρες της πρώτης βραχυκύκλωσαν επίσης, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τον κινητήρα της δεύτερης, με αποτέλεσμα το τρένο να έχει ακινητοποιηθεί εκ νέου κοντά την Καλλιπεύκη, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Λιανοκλάδι.


Αυτή την ώρα καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να σταλεί νέα μηχανή από το Λιανοκλάδι, προκειμένου να συνεχίσει το τρένο το ταξίδι του.

Επιβάτες που βρίσκονται στο τρένο κάνουν λόγο για μεγάλη ταλαιπωρία καθώς βρίσκονται μέσα στην αμαξοστοιχία εδώ και περίπου 10 ώρες, δίχως να μπορούν να φθάσουν στον προορισμό τους.

Προχτές Δευτέρα η αμαξοστοιχία 56 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε στο σταθμό του Παλαιοφάρσαλου κατά τη διαδικασία της αλλαγής μηχανής από ντιζελοκίνητη σε ηλεκτροκίνητη, όταν η ντιζελοκίνητη µηχανή έπεσε (κατά τη διάρκεια των ελιγµών) πάνω στην ηλεκτροκίνητη.


Αλλά και την περασμένη Κυριακή 8 Ιανουαρίου οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια του άξονα λόγω βλαβών ήταν τόσο μεγάλες που το δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Αθήνα διήρκεσε 20 περίπου ώρες για κάποιους επιβάτες. Το προσωπικό του σταθμού Λαρίσης μάλιστα κάλεσε την αστυνομία πριν την άφιξη της αμαξοστοιχίας για την αποφυγή επεισοδίων.

Μετά και τα σημερινά περιστατικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την αναστολή των περισσότερων δρομολογίων σήμερα και αύριο. Η εταιρία επιρρίπτει της ευθύνες στον κακό καιρό και τον ΟΣΕ, αφού σημειώνει ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα η εύρυθμη λειτουργία της υποδομής:


Λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη σιδηροδρομική υποδομή στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Θεσσαλονίκης (μη λειτουργία κλειδιών λόγω παγετού, συσσώρευση χιονιού στις γραμμές, κλπ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ αναγκάζεται να μειώσει για σήμερα και αύριο τα δρομολόγια των τραίνων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Επίσης, θα μειωθούν και τα δρομολόγια των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Θεσσαλονίκη.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που θα υποστεί, χωρίς να ευθύνεται η ίδια. Το σύνολο του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ είναι σε επιφυλακή εδώ και μέρες και οι άδειες του προσωπικού της έχουν ανασταλεί. Τέλος, σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ κάνει μόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής, ενώ η εύρυθμη λειτουργία της (υποδομής) είναι αρμοδιότητα και ευθύνη άλλου φορέα.

Αναλυτικά οι αριθμοί των αμαξοστοιχιών που τα δρομολόγια τους θα ανασταλούν είναι οι εξής:
Σήμερα Τετάρτη 11/1/2017

Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα:

58,60,600,59,61,601 και 885
Αύριο Πέμπτη 12/1/2017

Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα:

50, 51, 56, 55, 60 και 61

Οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισα

1592, 1593, 1594, 1595, 2592, 2591, 2598 και 2597

Επίσης, για αύριο στο τμήμα μεταξύ Λάρισας – Καλαμπάκας – Παλαιοφάρσαλου – Λάρισας αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια.