Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση για την εξασφάλιση των εσόδων της ΣΤΑΣΥ


METRO2-1300x862

Νομοτεχνική βελτίωση, που συμπληρώνει το άρθρο 31, προβλέποντας ότι τα καθαρά έσοδα από τη μίσθωση των σταθμών του Αττικό Μετρό εξασφαλίζονται από την ΣΤΑΣΥ, κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών, στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης ή απαξίωσης του ρόλου της ΣΤΑΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) αντιδρούν στην νομοθετική ρύθμιση με την οποία εκχωρούνται τα έσοδα των σταθμών της Αττικό Μετρό στον ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι, με αυτόν τον τρόπο, η ΣΤΑΣΥ θα μετατραπεί σε ζημιογόνα εταιρεία, με απώτερο στόχο την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι το οποίο θα σημάνει την ιδιωτικοποίησή της, εξαγγέλλοντας απεργίες για την 1η και 3η Μαρτίου.

Η ομιλία του υπουργού Μεταφορών στη Βουλή

Το δεύτερο άρθρο αφορά τη δυνατότητα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. να συνάψει συμβάσεις με τον ΟΑΣΑ, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε, να αξιοποιήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Αυτή η πρόβλεψη υπήρχε μόνο για την παλιά εταιρεία λειτουργίας της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Μεταφέρθηκε στη ΣΤΑΣΥ. Δεν έχουν γίνει αυτές οι συμβάσεις. Δεν αποκλείει η τροπολογία να διατηρηθούν και να γίνουν συμβάσεις με τη ΣΤΑΣΥ. Δίνεται και η δυνατότητα στον ΟΑΣΑ.

Θα ήθελα να πω εδώ δυο πράγματα, επειδή υπάρχουν και κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μην υπάρχει κανενός είδους παρεξήγηση ή κανενός είδους άλλη διάθεση από κάποιους που θέλουν μια ζωή να στρεβλώνουν τις πράξεις της Κυβέρνησης.

Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης ή απαξίωσης του ρόλου της ΣΤΑΣΥ. Δεν μπαίνει επίσης κανένα θέμα για τα έσοδα της ΣΤΑΣΥ. Γι’ αυτό και καταθέτουμε νομοτεχνική βελτίωση, που προβλέπει ότι ακόμη και αν ο ΟΑΣΑ είναι ο φορέας που θα συνάψει τις συμβάσεις με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, τα έσοδα αυτά θα εγγράφονται ως έσοδα της ΣΤΑΣΥ τουλάχιστον κλειδωμένα αυτά που ανήκουν στον απολογισμό του 2016. Άρα να μην έχουν καμία ανησυχία οι εργαζόμενοι.

Αυτό, όμως, που δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να συντηρούμε είναι τον απολογισμό των τελευταίων χρόνων, σε σχέση με την περιουσία και την αξιοποίηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Σας διαβάζω και θα μου πείτε και εσείς αν θεωρείτε εύλογα αυτά τα νούμερα, τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, της ΣΤΑΣΥ, από αυτές τις δραστηριότητες.

Για την αίθουσα του Συντάγματος, το μέγιστο ποσό που έχει συλλεχθεί την τελευταία πενταετία είναι της τάξης του 1.200.000 ευρώ. Το 2013 ήταν μόλις 520.000 ευρώ. Το 2014 857.000 ευρώ.

Φέτος, με μια καλύτερη διαχείριση από τη ΣΤΑΣΥ, είναι 1.018.000 ευρώ, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό αντιστοιχεί σε ένα μικρό ή μεσαίο κατάστημα της περιοχής του Συντάγματος, όχι για τον σταθμό του μετρό.

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις στους συρμούς το 2013 ήταν 1.289.000 ευρώ, όταν μετακινούνται ενάμισι εκατομμύριο επιβάτες κάθε χρόνο. Το 2016 ήταν 1.426.000 ευρώ.

Τα δε έσοδα από τα πλαίσια στους σταθμούς είναι μόλις 276.841 ευρώ το 2015, 326.755 ευρώ το 2014 και το 2016 ανέβηκε λίγο στις 451.000 ευρώ. Αυτό δείχνει, όμως, ότι ακόμη και τον μήνα Δεκέμβρη, που έχουμε μεγάλη διαφημιστική ζήτηση, πάνω από το 50% των πάνελ είναι ελεύθερα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει και δεν υπήρχε συγκεκριμένος μηχανισμός στις αστικές συγκοινωνίες για να εκμεταλλευόμαστε θετικά προς όφελος των εργαζομένων και των επιβατών αυτά τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω τη νομοτεχνική βελτίωση που συμπληρώνει το άρθρο 31 και προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή που λέμε –για να μην έχουν ανησυχία οι εργαζόμενοι- εγγράφονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

πηγη – metaforespress