Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΟΑΣΘ: Αλλεπάλληλες συσκέψεις κατόπιν της πρότασης Σπίρτζη για κρατικοποίηση του Οργανισμού



Από το προηγούμενο Σάββατο οπότε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε στους δημάρχους της Θεσσαλονίκης το σχέδιό του για την κρατικοποίηση της οδικής αστικής συγκοινωνίας, ο ΟΑΣΘ αποφεύγει οποιαδήποτε αντίδραση. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης περιορίζεται να υπογραμμίζει ότι ο ΟΑΣΘ είναι έτοιμος εδώ και καιρό να μπει σε συζήτηση για το μέλλον των αστικών λεωφορειακών γραμμών και αναμένει τη σχετική πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr ήδη από την επομένη των ανακοινώσεων Σπίρτζη, στα γραφεία του Οργανισμού γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Σε αρκετές από τις συσκέψεις αυτές συμμετέχουν οι νομικοί σύμβουλοι του ΟΑΣΘ καθώς και νομικοί εγνωσμένου κύρους στους οποίους απευθύνθηκε η διοίκηση του Οργανισμού προκειμένου να προετοιμάσει το νομικό οπλοστάσιό της ενόψει της πιθανής δικαστικής διένεξης με το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη στα χέρια της διοίκησης του Οργανισμού έχουν κατατεθεί οι πρώτες γνωμοδοτήσεις οι οποίες αφορούν κρίσιμες παραμέτρους της ισχύουσας οικονομικής συμφωνίας του ΟΑΣΘ με το ελληνικό δημόσιο. Το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες γνωμοδοτήσεις με βάση τις οποίες η διοίκηση του Οργανισμού θα χαράξει τη συνολική στρατηγική της απέναντι στις επερχόμενες εξελίξεις.

Πότε λήγει η σύμβαση;

Η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου περί κρατικοποίησης των αστικών λεωφορειακών γραμμών προϋποθέτει την απαγκίστρωση από τον ΟΑΣΘ. Δηλαδή, την παύση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, της ισχύος της παρούσας σύμβασης παραχώρησης. Στο ερώτημα «πότε λήγει η σύμβαση;» από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή καταπίπτει υποχρεωτικά το αργότερο το 2019 όταν με βάση την κοινοτική οδηγία παύει το μονοπώλιο στις αστικές συγκοινωνίες. Άλλοι, πάλι, εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα, χωρίς πάντως, να παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος ο ΟΑΣΘ ωστόσο, πιστεύει ότι η σύμβαση δεν μπορεί να λήξει νωρίτερα από το 2022. Η πεποίθησή του αυτή εδράζεται στη ρητή αναφορά της ισχύουσας σύμβασης, το χρονικό ορόσημο της οποίας προσδιορίζεται επί λέξει «μέχρι δύο έτη από την ολοκλήρωση του υπό εκτέλεση Μετρό Θεσσαλονίκης».

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το μετρό δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2020 η σύμβαση, συμπεραίνεται, ότι θα ισχύει τουλάχιστον ως το 2022. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η σύμβαση μπορεί να λυθεί και νωρίτερα καθώς το πέρας της δεν είναι επακριβώς προσδιορισμένο (με συγκεκριμένη ημερομηνία), άρα επέχει χαρακτήρα σύμβασης αορίστου χρόνου και επομένως αυτή δύναται να καταγγελθεί οποτεδήποτε.

Ωστόσο, έγκυροι νομικοί κύκλοι τονίζουν στη Voria.gr ότι βάσει την ισχύουσας νομολογίας η συγκεκριμένη σύμβαση, παρότι δεν έχει ακριβή ημερομηνία λήξης, θεωρείται ορισμένου χρόνου καθώς συνδέεται με σαφήνεια με την αποπεράτωση του έργου του μετρό το οποίο είναι χρονικά προσδιορισμένο στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

«Συνεπώς», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «η σύμβαση παραχώρησης έχει ορισμένη χρονική διάρκεια και κανένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί να την καταγγείλει αζημίως».

«Θα χάσουμε δυο μισθούς!»

Τη διαφωνία του με την προοπτική ένταξης των εργαζομένων του ΟΑΣΘ σε κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών εκφράζει ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Τσερμενίδης.

«Με την τυχόν ένταξή μας σε έναν τέτοιο φορέα θα χάσουμε αυτομάτως δύο μισθούς καθώς στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται ακόμη 14 μισθοί το χρόνο ενώ στο δημόσιο μόνον 12 αφού έχουν κοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Πώς είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο» τονίζει στη Voria.gr ο κ. Τσερμενίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «σε κάθε περίπτωση τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η γενική συνέλευση των εργαζομένων».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του υπουργού Μεταφορών ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ αναφέρει ότι «εξακολουθούν να είναι γενικόλογες και αόριστες και να υποβάλλονται προφορικά. Εμείς, ως σωματείο, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση.

Περιμένουμε από τον υπουργό να μας καλέσει, όπως και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ αλλά και τους φορείς της πόλης για να συζητήσουμε τις προτάσεις του. Αρκεί αυτές να είναι γραπτές και τεκμηριωμένες, συνοδευόμενες από τις αναγκαίες τεχνοοικονομικές μελέτες όπως συνέβαινε στο παρελθόν, κάθε φορά που ήταν να υπογραφεί νέα οικονομική συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΑΣΘ».