Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

"Παραμάγαζο" σε Αττικό Μετρό και ΣΤΑΣΥ "τίναξε" στον αέρα, δουλειά 1,5 δισ. ευρώ στο Ισραήλ


Τέσσερα διευθυντικά στελέχη της ΣΤΑΣΥ και ένα διευθυντικό στέλεχος με μια υπάλληλος της Αττικό Μετρό, τίναξαν στον αέρα την συμμετοχή των δύο κρατικών εταιρειών σε διαγωνισμό ύψους 1, 5 δισ. ευρώ στο Ισραήλ.                                       Aφορμή ήταν η αποκάλυψη ότι δούλευαν για το Ισραηλινό κράτος! Την πρωτοφανή ιστορία που ακύρωσε την πρώτη προσπάθεια για την ανάληψη μεγάλου έργου στο εξωτερικό, ξεσκέπασαν οι Ισραηλινές αρχές.


Οι Ισραηλινοί ήταν και εκείνοι που «έκοψαν» το νήμα της συμμετοχής στο διαγωνισμό των δύο ελληνικών εταιρειών, όταν διαπίστωσαν ότι στελέχη τους συμμετείχαν στην σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του μεγάλου έργου που διενεργεί η κρατική εταιρεία του Τελ Αβίβ, εν αγνοία φυσικά των υπηρεσιών τους!

Τα στελέχη της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ κατά παράβαση κάθε εργασιακού κανονισμού, συνεργάζονταν με μελετητική εταιρεία, στην οποία η Ισραηλινή κρατική εταιρεία είχε αναθέσει το έργο της σύνταξης των τευχών του διαγωνισμού.

Το παραμάγαζο που είχε στηθεί στις δύο εταιρείες και το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει επεκταθεί και σε άλλα έργα, αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες, εμποδίζοντας την ανάληψη ενός σημαντικού έργου που προέβλεπε την λειτουργία του μετρό της Ισραηλινής πρωτεύουσας για 15 χρόνια.

Το έργο θα απέφερε στον ανάδοχο 100 εκ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 10 εκ. ευρώ εκτιμώνται τα καθαρά κέρδη της Αττικό Μετρό το χρόνο, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την ανάληψη και άλλων εν εξελίξει εργολαβιών όπως είναι το μετρό της Ιερουσαλήμ.

Η υπόθεση αφήνει έκθετα τα στελέχη των δύο οργανισμών αλλά και πολλές σκιές στο κύρος και την αξιοπιστία των δύο κρατικών φορέων για την συμμετοχή τους και σε άλλους διαγωνισμούς.

«Έχω ζητήσει διενέργεια πειθαρχικής διαδικασίας, προκειμένου το στέλεχος και η υπάλληλος της Αττικό Μετρό να δώσουν εξηγήσεις για ότι συνέβη με το έργο» δηλώνει ο κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, επιβεβαιώνοντας τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο η εταιρεία έχασε το έργο.

«Είχαμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε το διαγωνισμό καθώς η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει σε έργα η Αττικό Μετρό σε συνδυασμό με την εμπειρία σε λειτουργία μετρό της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τράμ, ηλεκτρικός) μας έδιναν σημαντικά πλεονεκτήματα», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κανονισμός είναι σαφής περί ανταγωνιστικών και ομοειδών επιχειρήσεων και ότι οι προδιαγραφές της Αττικό Μετρό αποτελούν περιουσιακό της στοιχείο.

Το παρασκήνιο και η εμπλοκή Μάρδα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις γέφυρες για την έξοδο των δύο εταιρειών στο εξωτερικό έριξε το υπουργείο Εξωτερικών μετά από επίσκεψη του υφυπουργού κ. Δημήτρη Μάρδα στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών επαφών, ο κ. Μάρδας είχε συναντήσεις και με στελέχη του ισχυρού ομίλου Derech Eretz Group, που αναπτύσσεται στον τομέα των παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων, με τον οποίο θα συνεργάζονταν στον διαγωνισμό, Αττικό Μετρό και ΣΤΑΣΥ. Αν και το πλαίσιο της συνεργασίας δεν είχε οριστικοποιηθεί, οι ελληνικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα έχουν ισχυρή συμμετοχή στο σχήμα.

Για τον διεθνή βηματισμό της Αττικό Μετρό είχαν προϊδεάσει άλλωστε από το στάδιο της ακρόασής τους από την αρμόδια Επιτροπή της βουλής, τόσο ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Γιάννης Μυλόπουλος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, γεγονός που δείχνει ότι αποτελεί σημείο της στρατηγικής της νέας διοίκησης της Αττικό Μετρό, για το πώς η ελληνική εταιρεία θα αξιοποιήσει την μεγάλη πλέον εμπειρία της σε έργα μετρό και θα αυξήσει τα έσοδά της.

Έτσι ξεκίνησε το πείραμα, παρότι η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής συνάντησε σύμφωνα με πληροφορίες πολλά προσκόμματα στο εσωτερικό της εταιρείας καθώς υπήρξαν πολλές αντίθετες απόψεις για την δυσκολία του εγχειρήματος. «Εκ του αποτελέσματος καταλαβαίνουμε του λόγους» λένε ο δύο κρατικές εταιρείες.

Οι ισραηλινοί, οι οποίοι αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα το δίκτυο μετρό που κατασκευάζουν Κινέζοι, εμφανίζονται να επιθυμούσαν -με τις ευλογίες και της διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών- συνεργασία με την Αττικό Μετρό λόγω της τεχνογνωσίας της και έτσι ξεκίνησαν οι επαφές με το Derech Eretz Group.

Μάλιστα με την Advanced Solutions - Road Systems μέλος του Ισραηλινού ομίλου, με βασικό μέτοχο τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία του Ισραήλ Shikun & Binui είχε πραγματοποιήσει συνάντηση στο Ισραήλ ο κ. Μάρδας στο πλαίσιο των επαφών της εταιρείας με τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό για το έργο της διαχείριση της λειτουργίας του μετρό στο Τελ-Αβίβ.

Όλο το καλοκαίρι υπήρξε εργασιακός οργασμός για το πρότζεκτ, με επισκέψεις Ισραηλινών στην Αθήνα και όλα φαίνονταν να εξελίσσονται ομαλά καθώς η κοινοπραξία ετοιμαζόταν να ζητήσει και παράταση του διαγωνισμού για να έχει το χρόνο της καλύτερης προετοιμασίας.

Κατά το επίμαχο διάστημα τα στελέχη των δύο εταιρειών επέλεξαν την σιωπή χωρίς να προβούν σε καμία ενημέρωση για την εμπλοκή τους στο έργο!

Μέχρι την στιγμή, που ήρθε η αποκάλυψη από τους Ισραηλινούς, με την οποία το ελληνικό σχήμα βγήκε οριστικά εκτός διαγωνισμού για προφανείς λόγους και με τον κίνδυνο να θεωρεί στημένος ο διαγωνισμός υπέρ της ελληνικής πλευράς!

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που οι κρατικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με παραβατικές συμπεριφορές στελεχών και υπαλλήλων τους.

Στην ΣΤΑΣΥ βρίσκεται από καιρό σε εξέλιξη διερεύνηση υπόθεσης με πλαστά εισιτήρια από υπαλλήλους με τεράστια αιμορραγία εσόδων για την εταιρεία. Ανάλογες υποθέσεις έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την εταιρεία και μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες για απόδοση ευθυνών που συνοδεύτηκαν με καταγγελία συμβάσεων.

Στην Αττικό Μετρό από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει περίπου 40 στελέχη. Η πλειονότητα αυτών έχει αναζητήσει δουλειά σε κρατικούς οργανισμούς και τεχνικές εταιρείες του Αραβικού κόλπου με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές, λόγω της κατάρτισης και του υψηλού knowhow που διαθέτουν σε έργα μετρό.

Είναι αξιοπερίεργο ότι στην Αττικό Μετρό αγνοούν ποιες υπηρεσίες ή οργανισμούς στελεχώνει το επιστημονικό προσωπικό τους, που μέχρι πρόσφατα έπαιρνε πενταετείς άδειες άνευ αποδοχών, προκειμένου να επιστρέψει στην εταιρεία!


ΠΗΓΗ: newmoney.gr