Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αποσύρθηκε διάταξη που ρύθμιζε οφειλές του ΟΑΣΘ - Για "χορό συναλλαγής" κάνει λόγο ο Σίμος Δανιηλίδης


Αποσύρθηκε διάταξη που είχε ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων», υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων ΟΑΣΘ» και συζητείτο την περασμένη Δευτέρα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Νεάπολης - Συκεών "πρόκειται για τη διαγραφή των οφειλών που έχει ο ΟΑΣΘ προς το δήμο Νεάπολης-Συκεών από τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου, την ακύρωση των νόμιμων

πράξεων του δήμου, την επιστροφή στον ΟΑΣΘ ποσών από τέλη που εισέπραξε ο δήμος και την κατάργηση των δικών που εκκρεμούν". Τονίζεται επίσης ότι "κατά προκλητικό τρόπο καθόριζε αναδρομικά το ύψος των τελών που θα πρέπει να καταβάλει ο ΟΑΣΘ στο δήμο για τα έτη 2005-2010, και το οποίο έφθανε στις 171.846 ευρώ, όταν οι βεβαιωμένες οφειλές του Οργανισμού προς το δήμο ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το υπουργείο Υποδομών, Δικτύων και Μεταφορών, με τρόπο αυταρχικό, ήρθε να χαρίσει στον ΟΑΣΘ πάνω από περίπου 2,3 εκατ.€, στερώντας τα από τα ταμεία του δήμου, και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση περικόπτει πόρους και «προτρέπει» τους ΟΤΑ να αναζητήσουν πηγές εσόδων".


Όταν οι υπηρεσίες του Δήμου εντόπισαν τη διάταξη, τότε, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές όλων των κομμάτων και γενικούς γραμματείς, ενώ εστάλη κατεπείγουσα επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν παρεμβάσεις και να αποσυρθεί η διάταξη.

«Η πρωτοφανής αυτή χαριστική διάταξη δείχνει πως ο χορός της συναλλαγής και της αυθαιρεσίας ''καλά κρατεί''. Αποδείχθηκε πως στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να προσπαθεί να νομοθετεί ανάλογα με τις ''σχέσεις του'', τις πολιτικές ή κομματικές συγγένειες ή ακόμη και τις ''ύποπτες υπόγειες διαδρομές'' του. Μπορεί να νομοθετεί προκλητικές ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις, αδιαφορώντας για την κατάλυση του κράτους δικαίου και της συνταγματικής νομιμότητας. Αρκεί να είναι αρεστός στους ''δικούς του''. Η πρωτοφανής αυτή διάταξη ήταν κομμένη και ραμμένη στις παράλογες, αντισυνταγματικές και παράνομες απαιτήσεις του ΟΑΣΘ», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης και καταλήγει «ο ΟΑΣΘ δεν είναι αντίπαλος μας» και ότι «ο αγώνας για καλύτερες και ποιοτικότερες συγκοινωνίες είναι υποχρέωση μας». «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να έχει διακριτική μεταχείριση κατά παράβαση των νόμων. Δεν μπορεί να έχει την ανοχή μας σε ολιγωρίες του και σε παραλείψεις του. Δεν μπορεί να ζητά προκλητικές χαριστικές ρυθμίσεις, ζημιώνοντας το δήμο».