Ο ιαπωνικός τομέας παροχής υπηρεσιών φημίζεται γενικότερα για την προσοχή του στη λεπτομέρεια- ωστόσο, το φαινόμενο των απωλεσθέντων αντικειμένων στα ταξί από «ξεχασιάρηδες» επιβάτες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Τόκιο, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».
Οπότε, η εταιρεία ταξί Kokusai Motorcars επεδίωξε να βρει «τεχνολογική» λύση στο πρόβλημα, συνεργαζόμενη με την εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας Ideacross με σκοπό την ανάπτυξη ενός συστήματος που ενημερώνει τον οδηγό εάν εντοπίσει αντικείμενο που άφησε πίσω του ο επιβάτης.
Το σύστημα αποτελείται από τέσσερις κάμερες: μία κάτω από τη θέση του οδηγού, μία κάτω από τη θέση του συνοδηγού, μία στον «ουρανό» του αυτοκινήτου και μία στο πορτ-μπαγκάζ. Αυτό που κάνει το σύστημα είναι να συγκρίνει εικόνες πριν την είσοδο του επιβάτη με εικόνες μετά την έξοδό του. Εάν εντοπίσει ένα αντικείμενο (τσάντα, πορτοφόλι, κινητό τηλέφωνο), τότε ενεργοποιεί έναν συναγερμό δίνοντας στον πελάτη τη δυνατότητα να το επανακτήσει άμεσα, πριν το ταξί απομακρυνθεί.
Η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει το σύστημα σε όλα της τα οχήματα (3.100 ταξί), ενώ το κόστος υπολογίζεται σε 500 δολάρια ανά όχημα. Όσον αφορά προβληματισμούς φύσης ιδιωτικότητας/ προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη λήψη φωτογραφιών των επιβατών, η Kokusai Motorcars διαβεβαιώνει πως, αφʼενός θα υπάρχει ειδική ένδειξη σε όλα τα ταξί που φέρουν το σύστημα, αφʼετέρου ισχυρίζεται πως δεν θα υπάρχει τρόπος ταυτοποίησης των προσώπων που τυχαίνει να εμφανίζονται στις φωτογραφίες του συστήματος, οι οποίες ούτως ή άλλες δεν θα είναι τόσο «καθαρές» ώστε να διακρίνονται εύκολα πρόσωπα.
Επί της παρούσης η Kokusai είναι η μόνη εταιρεία που διαθέτει το σύστημα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να το προσφέρει προς πώληση και σε ανταγωνιστές.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οδηγοί ταξί στο Τόκιο δήλωσαν 210.000 απωλεσθέντα αντικείμενα στα αυτοκίνητά τους πέρυσι. Η Kokusai αναφέρει πως έχει εντοπίσει διαφόρων ειδών παράξενα αντικείμενα κατά καιρούς, όπως καρπούζια, ναρκωτικά και ακόμη και ένα όπλο. Τα πλέον συνηθισμένα αντικείμενα που χάνονται πλέον είναι τα κινητά τηλέφωνο, που αποτελούν το 60% του συνόλου.