Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

«Κόπηκαν» 34.000 πρόστιμα στα Μ.Μ.Μ. αξίας 2,5 εκατ. ευρώ!



Το 9% εξοφλήθηκε επί τόπου

Περίπου 2,5 εκατ. ευρώ είναι η ονομαστική αξία των προστίμων που «κόπηκαν» στις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τα τέλη Μαΐου του 2013, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη...

Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός, στο ίδιο διάστημα καταλογίστηκαν συνολικά 34.392 πρόστιμα, που κατά 65% αφορούσαν περιπτώσεις επιβατών που δεν είχαν πληρώσει εισιτήριο.

Συνολικά, έγιναν 1.458 έλεγχοι, εκ των οποίων το 76% σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, ενώ από τα πρόστιμα μόλις το 9% πληρώθηκε επί τόπου.

«Το υπόλοιπο καταλογίστηκε επί πιστώσει και υπάρχουν ολοένα και εντονότερες πιέσεις και ένα καλύτερα οργανωμένο σύστημα προκειμένου αυτά τα πρόστιμα να καταβάλλονται» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, από τις 25 Ιουνίου στο πεδίο του ελέγχου εισιτηρίων θα κατέβουν 230 άτομα για λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς αυξάνονται σε 90 οι εργαζόμενοι που θα ελέγχουν το κόμιστρο και σε 260 οι εκδότες εισιτηρίων.

Ειδικά, στη ΣΤΑΣΥ, πρόκειται για υπαλλήλους που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με απόφαση διοικητικού συμβουλίου σε νέα καθήκοντα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτούς που μετακινούνται προκλήθηκαν κάποια αρνητικά αισθήματα, αρνητικές αντιδράσεις. Το καταλαβαίνω ανθρώπινα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Άρνηση υπηρεσίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή. Έλεγχοι θα γίνονται και θα γίνονται ολοένα και περισσότερο και στους σταθμούς και στους συρμούς» είπε ο υπουργός.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το φαινόμενο των τζαμπατζήδων» είπε και υπογράμμισε ότι τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν κατά της λαθρεπιβίβασης απέδωσαν. «Είχαμε αύξηση των εισπράξεων» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «το τελευταίο διάστημα και πάλι έχουμε θετικές ενδείξεις ως προς τα έσοδα».

Ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης να εισέρχονται οι επιβάτες στα οδικά μέσα από την μπροστινή πόρτα του οδηγού, προκειμένου να ελέγχεται εάν έχουν ή όχι εισιτήριο, ενώ, σε σχέση με τα μέσα σταθερής τροχιάς, τόνισε ότι «η οριστική απάντηση στο πρόβλημα θα είναι η τοποθέτηση συστημάτων με μπάρες στο Μετρό».

Όπως είπε, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.