Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

2.000 εξώδικα της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κατά ιδιοκτητών φορτηγών!


Με κατάσχεση της προσωπικής τους περιουσίας απειλούνται οι ιδιοκτήτες φορτηγών που δεν πλήρωσαν διόδια στον “Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου” (Μαλιακός – Κλειδί).
Του Φώτη Φωτεινού
Ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της κοινοπραξίας για διακανονισμό των οφειλών, παρόλο που αυτή συνοδευόταν από το κίνητρο της μη πληρωμής του εικοσαπλάσιου των προστίμων, όπως προβλέπεται από την σύμβαση παραχώρησης. Υπολογίζεται ότι, επί συνόλου οφειλών 14 εκατ. ευρώ, υπήρξε διακανονισμός για 500.000 ευρώ.
Η εν λόγω κοινοπραξία, που διαχειρίζεται ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι του οδικού άξονα από την Αθήνα έως την Θεσσαλονίκη, έχει κοινοποιήσει ήδη 2.000 εξώδικα, 80 αγωγές και 6 διαταγές πληρωμής. Πλέον, οι διαταγές πληρωμής θα αυξηθούν και η “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ), αν και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, προτείνοντας “κούρεμα” των επιβληθέντων προστίμων σε ποσοστό 50% (των προστίμων που αναφέρονται στις διελεύσεις, ο ΠΣΧΕΜ απέρριπτε την επιβολή των εικοσαπλάσιων προστίμων), φαίνεται ότι δεν το επέτυχε.
«Ο κ. Χατζηδάκης, όπως διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη μείωση των αποζημιώσεων που έδωσε το δημόσιο στους παραχωρησιούχους, έτσι πρέπει να κάνει και με τον κλάδο μας», επισημαίνουν ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «ούτε οι παραχωρησιούχοι έχουν εκπληρώσει το 100% των συμβατικών τους υποχρεώσεων».
Άλλοι ιδιοκτήτες επισημαίνουν ότι έγιναν "παραβατικοί από ανάγκη", αλλά και ότι ο κλάδος χρειάζεται τη θέσπιση ειδικού τιμολογίου για τα διόδια. 
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μονάχα στον “Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου” (Μαλιακός – Κλειδί), αλλά και στις “Νέα Οδό” (Μεταμόρφωση - Σκάρφεια) και “Ολυμπία Οδό” (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα).
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες φορτηγών ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων που έγιναν, χωρίς την πληρωμή διοδίων, φτάνοντας τις 20.000 και 30.000 ευρώ.