Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Προσπάθειες να βρεθεί η χρυσή τομή για τα αρχαία στου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



Η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας και της παράδοσης της Θεσσαλονίκης είναι διαχρονική αξία τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ

Την άποψη ότι υπάρχει «μέση οδός» στο ζήτημα της «Μέσης Οδού», της βυζαντινής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης που ήρθε στο φως στη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Κατά την ομιλία του στην σημερινή έναρξη της ετήσιας Αρχαιολογικής Συνάντησης για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε ότι κάθε αναπτυξιακό πρόβλημα που προκύπτει, προϋποθέτει ανάλυση και μετά αξιολόγηση με βάση το συσχετισμό κόστους – οφέλους. Αυτό ακριβώς ανέλαβε να κάνει η ομάδα εργασίας του ΑΠΘ στην περίπτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου.

«Η επιλογή του Πανεπιστημίου να βρει εναλλακτικά σενάρια για τη διάσωση των μοναδικής αξίας αρχαιοτήτων βασίζεται στην σημασία που έχει η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας και της παράδοσης της Θεσσαλονίκης είναι διαχρονική αξία, ενώ γενικότερα ο πολιτισμός είναι προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση, τόνισε πως το γεγονός ότι πραγματοποιείται εδώ και 26 χρόνια και η διοργάνωσή του συνοδεύεται από την έκδοση τόμου των πρακτικών του, αντικρούει την άποψη ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια. «Η στήριξη των ανθρωπιστικών σπουδών, που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα του Πανεπιστημίου μας, είναι αυτονόητη. Άλλωστε, μπορεί να μην έχουν «απόδοση» με τη στενή οικονομική έννοια, ωστόσο έχουν ανυπολόγιστο όφελος για την κοινωνία», τόνισε.