Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στα επίπεδα των 313,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους του ομίλου ΟΑΣΑ το 2011


                             Του Φώτη Φωτεινού
Στα επίπεδα των 313,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους του ομίλου ΟΑΣΑ το 2011, σύμφωνα με τον ισολογισμό του οργανισμού.
Οι ζημιές του ομίλου ΟΑΣΑ αναφέρονται στη μητρική εταιρεία ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΑΜΕΛ, Τραμ, ΗΣΑΠ) και «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ). Τα μεγέθη του 2011 δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του 2010, καθώς η ΑΜΕΛ και το Τραμ εντάχθηκαν πέρσι στον ΟΑΣΑ.
Αναλυτικά, οι ζημιές προ φόρων του ομίλου ΟΑΣΑ ανήλθαν πέρσι στα 218 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών στα 256,4 εκατ., το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στα 1,13 δις. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 902,6 εκατ

Τα χρέη των εταιρειών του ομίλου από δάνεια, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αναλήφθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο βάσει του Ν.3920/2011 (Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής) και διαγράφηκαν από τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, με μεταφορά των ποσών στα ίδια κεφάλαια ως ποσά προς αύξηση κεφαλαίου.
Ο μέσος όρος του απασχολούμενου προσωπικού του ομίλου ΟΑΣΑ και της μητρικής εταιρείας στις 31-12-2011 ήταν 9.705 και 122 άτομα αντίστοιχα και στις 31-12-2010 ήταν 9.091 και 203 άτομα αντίστοιχα.
Λιγότερα εισιτήρια, περισσότερα έσοδα και λαθρεπιβάτες το 2011!
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το 2011 αφήνει «γλυκόπικρη» γεύση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα θετικά, η μείωση των ζημιών και των λειτουργικών εξόδων, με την ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων, έπειτα από την άνοδο της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου στα 1,4 ευρώ από 1 ευρώ.
Στα αρνητικά, οι μειώσεις των πωλήσεων – ακυρώσεων εισιτηρίων, η διεύρυνση του φαινόμενου της λαθρεπιβίβασης, αλλά και η συρρίκνωση των δρομολογίων κατά 30% σε σχέση με το 2009!
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, τα εισιτήρια (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός στο αστικό κομμάτι) που πουλήθηκαν το 2011 ανήλθαν σε 151,596 εκατ. τεμάχια, μειωμένα κατά 13,84%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Οι μειώσεις στις πωλήσεις – ακυρώσεις εισιτηρίων είναι εντυπωσιακή στην ΕΘΕΛ, τα ΗΛΠΑΠ και τον ΗΣΑΠ, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 16-20%!
Στην ΑΜΕΛ, δηλαδή το Μετρό και το Τραμ, οι μειώσεις στις ακυρώσεις ανέρχονται από 6-8%.
Στον αντίποδα, παρουσιάζεται αύξηση στα συνολικά έσοδα, καθώς το ενιαίο εισιτήριο αυξήθηκε το 2011 κατά 40%. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του ΟΑΣΑ, τα έσοδα από εισιτήρια και μηνιαίες κάρτες (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός στο αστικό κομμάτι) αυξήθηκαν κατά 11,52%.
Την μεγαλύτερη άνοδο στα έσοδα παρουσιάζουν το Μετρό και το Τραμ, με άνω του 20%.
Συμπερασματικά, αν και τα έσοδα αυξήθηκαν, μειώθηκαν οι ακυρώσεις – πωλήσεις εισιτηρίων, κάτι το οποίο σημαίνει πρακτικά δυο πράγματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους: Ή διογκώθηκε η λαθρεπιβίβαση ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν νέους επιβάτες.
Έρχεται… ποινολόγιο, κατόπιν απαίτησης της τρόικας
Κατόπιν απαίτησης της τρόικας, οι επιχορηγήσεις στον ΟΑΣΑ θα δίδονται, εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένοι στόχοι. Η ετήσια επιδότηση δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 40% επί του λειτουργικού κόστους, δηλαδή περίπου 140 – 160 εκατ. ευρώ. Θα προκαταβάλλεται ανά μήνα, ώστε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα το συγκοινωνιακό έργο, αλλά και η ευκολότερη καταβολή μισθών.
Στους εξεταζόμενους δείκτες ποιότητας συμπεριλαμβάνονται τα ελάχιστα προσφερθέντα οχηματοχιλιόμετρα, το ανώτατο επιτρεπτό λειτουργικό κόστος ανά οχηματοχιλιόμετρο και ο κατώτερος επιτρεπτός βαθμός ικανοποίησης πελατείας.
Υπενθυμίζεται ότι, η νέα δανειακή σύμβαση, προβλέπει αυξήσεις στα εισιτήρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ σε ποσοστό, τουλάχιστον, 25%.
Οι αυξήσεις θα έχουν εφαρμοστεί ως το πρώτο τρίμηνο του 2013. Έτσι, το ενιαίο εισιτήριο των 1,40 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 1,75 ευρώ.
Με αυτό το τρόπο, επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών, η οποία θα έχει αποτέλεσμα, μόνο αν καταπολεμηθεί η λαθρεπιβίβαση