Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020
Προχωρά η αγορά 200 αστικών λεωφορείων για την Αθήνα από τα ΚΤΕΛ
Στην αγορά 200 αστικών λεωφορείων τα οποία θα δρομολογηθούν στις 60 γραμμές που θα τους αναθέσει ο ΟΑΣΑ ετοιμάζονται να προχωρήσουν άμεσα τα ΚΤΕΛ Αττικής, Κορίνθου, Θήβας και Εύβοιας.
Ήδη, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, εξασφαλίστηκε η σχετική χρηματοδότηση μέσω της τράπεζας Πειραιώς όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο τραπεζικός όμιλος. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Πειραιώς Leasing θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης (με το ύψος της χρηματοδότησης να μην ανακοινώνεται), αφενός για την προμήθεια 200 αστικών λεωφορείων από το ΚΤΕΛ Αττικής, Κορίνθου, Θήβας και Εύβοιας και αφετέρου για την εκμίσθωση 180 λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη.
Η προμήθεια 180 λεωφορείων για τη Θεσσαλονίκη αφορά την εκμίσθωσή τους μέσω leasing από τον ΟΑΣΘ για 30 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης για εξαγορά των οχημάτων μετά το πέρας της μίσθωσης.
Στην Αθήνα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ Αττικής για την παραχώρηση 60 γραμμών. Τα ΚΤΕΛ Αττικής θα πραγματοποιούν δρομολόγια σε 29 από αυτές τις γραμμές ενώ τις υπόλοιπες 31 θα τις υπεκμισθώσουν στα ΚΤΕΛ Κορίνθου, Θήβας και Εύβοιας.
Από τα 200 λεωφορεία που θα αγοραστούν, τα 164 θα είναι κανονικά (12 μέτρων), 30 θα είναι αρθρωτά (18 μέτρων), ενώ θα αγοραστούν και 6 mini buses (8 μέτρων).
Η πλήρης λίστα με τις γραμμές που θα αναλάβουν τα ΚΤΕΛ έγινε γνωστή την Παρασκευή με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της έγκρισης για την συνεργασία μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ. Παράλληλα, εγκρίθηκε και ο ακριβής αριθμός των δρομολογίων που θα εκτελούνται καθημερινά ανά γραμμή για τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο.
Τα ΚΤΕΛ Αττικής θα αποζημιώνονται με 1,41 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των επιβατών ή τις επικυρώσεις εισιτηρίων. Το συνολικό κόστος για τον ΟΑΣΑ για το έτος 2020 θα ανέλθει σε 4.987.077,10 ευρώ με ΦΠΑ, για το 2021 σε 29.922.462,59 ευρώ με ΦΠΑ και για το 2022 σε 24.935.385,50 ευρώ με ΦΠΑ.
Τα ΚΤΕΛ αναμένεται επίσης να ανοίξουν νέα σημεία πώλησης εισιτηρίων με τα έσοδα όμως (ή τουλάχιστον την πλειοψηφία τους όπως συμβαίνει στα λοιπά σημεία λιανικής) να πηγαίνουν στον ΟΑΣΑ.
Προς το παρόν, τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει 5 γραμμές (122, 123, 171, 504, 740) στις οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια αστικά λεωφορεία που έχουν έρθει προσωρινά από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Τα λεωφορεία αυτά δεν διαθέτουν εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής, επομένως η επιβίβαση των επιβατών γίνεται δωρεάν, ενώ οι επιβάτες δεν μπορούν να γνωρίζουν την ακριβή ώρα άφιξης του κάθε λεωφορείου στη στάση.
Αν και ο ΟΑΣΑ έχει ανακοινώσει πως η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού θα γίνει σταδιακά, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποιο χρονοδιάγραμμα, ούτε φαίνεται να έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση από κάποιο λεωφορείο αν και ήδη έχουν περάσει 2 εβδομάδες. Έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση το αν θα μπει εξοπλισμός στα προσωρινά λεωφορεία ή αν τα ΚΤΕΛ θα περιμένουν την απόκτηση των νέων.
Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει το «ξήλωμα» του σχετικού εξοπλισμού από λεωφορεία που παραμένουν ακινητοποιημένα σε αμαξοστάσια της ΟΣΥ, κάτι που συνοδεύεται από αντιδράσεις συνδικαλιστών.
Αν και αρχικά οι συνδικαλιστές είχαν τηρήσει στάση αναμονή, πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι φωνές όσων ζητούν διακοπή της συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ είτε άμεσα είτε αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού.