Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ για την τουριστική περίοδο;



Όπως κάθε χρόνο, από το Πάσχα ξεκινάει σιγά σιγά η τουριστική περίοδος για τη χώρα μας. Φέτος οι τουρίστες που θα έρθουν στην Αθήνα έχουν να αντιμετωπίσουν μία καινούρια πραγματικότητα: το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις δημόσιες συγκοινωνίες. Κατά πόσον όμως είναι έτοιμος ο ΟΑΣΑ για την άνετη και χωρίς προβλήματα εξυπηρέτηση των τουριστών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα είναι αλλοδαποί;

Μία ανασκόπηση της κατάστασης που επικρατεί δείχνει πως οι τουρίστες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας. Τρία είναι τα κυριότερα προβλήματα:
Ενημέρωση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι επισκέπτες που θα χρησιμοποιήσουν τις συγκοινωνίες της Αθήνας πρόκειται να αναζητήσουν πληροφορίες για αυτές πριν φτάσουν στην πόλη. Η επίσημη σελίδα (που φιλοξενείται στην πάντα ακατανόητη -για τους μη Αθηναίους- διεύθυνση oasa.gr) παραπέμπει στη σελίδα athenacard.gr για πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια.

Η σελίδα athenacard.gr είναι όμως διαθέσιμη μόνο στα Ελληνικά αν και βρίσκεται στον αέρα εδώ και πολλούς μήνες. Η μετάφρασή της μέσω του Google Translate δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα αφού πολλές κρίσιμες πληροφορίες φιλοξενούνται σε εικόνες και όχι σε κείμενο. Επιπλέον η σελίδα δεν περιλαμβάνει ούτε καν στα Ελληνικά αναλυτικές πληροφορίες για τα διάφορα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου. Ο ΟΑΣΑ έχει ήδη αναθέσει σε ιδιώτη τη μετάφραση του περιεχομένου της σελίδας στα Αγγλικά αλλά πότε η μετάφραση θα είναι διαθέσιμη είναι άγνωστο.

Μέχρι να γίνει αυτό, το κενό ενημέρωσης καλύπτει για μία ακόμα φορά το Athens Transport μέσα από τις σελίδες μας στα Αγγλικά. (Athens Transport in English, Athens Transport Tickets and Cards).

Καθώς η Αθήνα είναι μία τουριστική πόλη, η λογική λέει πως ο ΟΑΣΑ θα έπρεπε ήδη να παρέχει μέσω της ιστοσελίδας του πληροφορίες στα Αγγλικά καθώς και σε άλλες γλώσσες όπως κάνουν ήδη πολλές άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν όχι μετάφραση του συνόλου της ιστοσελίδας, τουλάχιστον των πιο σημαντικών πληροφοριών.

Τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης και επαναφόρτισης εισιτηρίων λειτουργούν από την πρώτη στιγμή σε 6 γλώσσες (Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Αραβικά και Ρώσικα) αν και η ποιότητα της μετάφρασης και η ευκολία κατανόησης για κάποιον μη εξοικειωμένο με το σύστημα είναι άγνωστες.

Στους σταθμούς, ενημερωτικά φυλλάδια σε γλώσσες πέραν της Ελληνικής δεν υπάρχουν και έτσι όλο το βάρος της ενημέρωσης θα πέσει στους υπαλλήλους των εκδοτηρίων εισιτηρίων. Το κατά πόσον είναι εκπαιδευμένοι για το έργο αυτό είναι μάλλον περιττό να το ρωτήσουμε.
Έκδοση προσωποποιημένων καρτών

Αν και πολλοί επισκέπτες μάλλον θα προτιμήσουν τα χάρτινα πολλαπλά εισιτήρια, άλλοι θα προχωρήσουν σε έκδοση προσωποποιημένων καρτών για να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματά τους. Πέρα από την έλλειψη πληροφόρησης υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα όπως τα σημεία έκδοσης των καρτών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το athenacard.gr η έκδοση προσωποποιημένων καρτών δεν είναι δυνατή στα εκδοτήρια του Μετρό στο Αεροδρόμιο (!) παρότι αποτελεί σημείο εισόδου για το σύνολο σχεδόν των τουριστών από το εξωτερικό που επισκέπτονται την Αθήνα.

Υπό κανονικές συνθήκες ο ΟΑΣΑ θα έπρεπε να προωθεί την έκδοση των προσωποποιημένων ή ανώνυμων καρτών έναντι των χάρτινων πολλαπλών εισιτηρίων (όπως και για τους Αθηναίους). Ειδικότερα όσον αφορά τους τουρίστες θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα online αίτησης και από το εξωτερικό και στη συνέχεια άμεση ταχυδρομική αποστολή της κάρτας στον κάτοχό της (πιθανόν με υποχρεωτική αγορά κομίστρου ή προσθήκη χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της κάρτας). Προς το παρόν όμως, και ενώ Αθηναίοι περιμένουν εδώ και μήνες τις κάρτες τους, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό.
Πληρωμή με πιστωτικές κάρτες

Εν έτει 2018 δεν είναι δυνατή η πληρωμή με πιστωτικές κάρτες σε όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων και όλα τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης και επαναφόρτισης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Καθημερινά όμως συνεργείο συνδέει έναν αριθμό μηχανημάτων (λιγότερα από 10) με το τραπεζικό σύστημα και έτσι υπάρχει ελπίδα πως ως το καλοκαίρι η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες θα είναι δυνατή παντού. Το αν αυτό θα γίνει πράγματι μένει όμως να το δούμε.

Αν και όπως λέει η χιλιοειπωμένη φράση “ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία“, η εξυπηρέτηση των τουριστών δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του ΟΑΣΑ. Με αφορμή τη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ο οργανισμός οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί νέο μπάχαλο μέσα στους επόμενους μήνες με θύματα αυτή τη φορά όχι τους Αθηναίους αλλά τουρίστες. Ιδιαίτερα αφού τα εμπόδια δεν φαίνεται να είναι οικονομικής φύσης αλλά γραφειοκρατικά και οργανωτικά μαζί με έλλειψη οράματος και όρεξης για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.