Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

«Μαϊμού» απελευθέρωση στα ταξί καταγγέλλουν οι τουριστικοί πράκτορες


Τα… «άκουσε» ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης από τον πρόεδρο του συνδέσμου των τουριστικών πρακτόρων (HATTA), Γιώργο Τελώνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης του συνδέσμου.
Αν και ο Κ. Χατζηδάκης εκφώνησε ομιλία, αναφερόμενος στην απελευθέρωση της αγοράς των ταξί και των ΚΤΕΛ, ο πρόεδρος του HATTA του την «έπεσε» για τα ταξί και τις άδειες που ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες για τα μίνι βαν.   
«Πάγιο αίτημά μας, εδώ και πολλά χρόνια, ήταν η θεσμοθέτηση της δυνατότητας προμήθειας mini van και οχημάτων 4x4, προκειμένου να αποτελέσουν εργαλείο της δουλειάς μας.
Η νομοθετική διάταξη, όπως υιοθετήθηκε στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου είναι λανθασμένη και τελικά, αν δεν τροποποιηθεί, θα παραμείνει απλώς στα χαρτιά.
Για εμάς, η τροποποίηση και ο εξορθολογισμός των διατάξεων για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα με οδηγό από τα τουριστικά γραφεία, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Δεν μπορεί να προχωρήσει ο τουρισμός, αν δεν εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός», ανέφερε ο πρόεδρος του HATTA.  
Εκτός από τα ταξί, ο κ. Τελώνης αναφέρθηκε και σε μη ικανοποιητική απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA, τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, μέσω του ΕΣΠΑ, κινούνται σε μια πεπερασμένη λογική, αντιγράφοντας αποτυχημένα μοντέλα. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στα προγράμματα ειδικών ή εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
«Για παράδειγμα, πρόγραμμα αθλητικού τουρισμού που ετοιμάζεται, μοιράζει πόρους μέχρι σε καταστήματα αθλητικών ειδών!», υποστήριξε ο κ. Τελώνης.
Φώτης Φωτεινός