Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μετρό Αθήνας: 7 νέοι σταθμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλάζουν τις μετακινήσεις στην πόλη

Μεγάλες αλλαγές έρχονται με την λειτουργία των νέων σταθμών


Πλησιάζει ο καιρός που θα δούμε μετά από 2 ½ χρόνια νέους σταθμούς Μετρό και νέες διαδρομές. Η αρχή θα γίνει στο τέλος Μαρτίου (ή μέσα στον Απρίλιο) με την επέκταση της γραμμής 2 από τον Άγιο Αντώνιο στην Ανθούπολη με τους σταθμούς ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ.

Πρόκειται για μία επέκταση 1,5 χιλιομέτρου που θα πάει το Μετρό ακόμα πιο δυτικά στην Αθήνα. Η επέκταση αυτή ουσιαστικά ξεκινά μία σειρά από παραδόσεις επεκτάσεων που θα λειτουργήσουν με καθυστερήσεις αρκετών ετών.

Λίγους μήνες αργότερα (Ιούνιο ή Ιούλιο) η γραμμή 2 θα επεκταθεί και προς τα Νότια με την μεγάλη επέκταση από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό. Είναι μία επέκταση 5,5 χιλιομέτρων με 4 σταθμούς: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Είναι η μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου εδώ και αρκετά χρόνια.

Μετά από αυτές τις δύο επεκτάσεις η «κόκκινη» γραμμή 2 του Μετρό, θα διαθέτει 20 σταθμούς και 17 χιλιόμετρα υπόγειου δικτύου.

Στις αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου θα κλείσει τις παραδόσεις νέων επεκτάσεων και σταθμών η δυτική επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι με το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.

Είναι μία επέκταση 1,5 χιλιομέτρου που φέρνει στο δυτικό άκρο της πόλης το Μετρό. με αυτή την επέκταση η γραμμή 3 θα φτάσει τους 17 (+4) σταθμούς και 18 χιλιόμετρα δικτύου.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Μεγάλες αλλαγές περιμένουν το επιβατικό κοινό μετά την έναρξη αυτών των επεκτάσεων. Ο σταθμός ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα αποτελέσει το νέο άκρο της γραμμής 2 και εκεί πλέον θα καταλήγουν λεωφορειακές γραμμές από τη Γλυφάδα, Βούλα αλλά και πιο νότια (Βάρκιζα, Καβούρι, Ανάβυσσός κ.α). Με την επέκταση αυτή τα νότια προάστια θα συνδέονται πολύ πιο εύκολα με το δίκτυο Μετρό της πόλης.

Σημαντικός όμως θα είναι και ο σταθμός ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ που θα φέρει τα βόρειο-δυτικά προάστια κοντά στο Μετρό. Κερδισμένοι θα είναι οι περιοχές ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΟΝ και ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ.

Μεγάλες αλλαγές όμως αναμένονται και στη γραμμή 3 καθώς με τη λειτουργία του σταθμού ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ τα δυτικά προάστια αποκτούν ένα ακόμα σταθμό. Λόγω της θέσης του θα αποτελέσει την δυτική πύλη του Μετρό στις περιοχές του Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου και Ελευσίνας που θα μπορούν σχετικά γρήγορα να χρησιμοποιούν τις 3 γραμμές του Μετρό.

Εξαιρετικά τα νέα και για Αγία Βαρβάρα και Κορυδαλλό που θα έχουν τον σταθμό σε απόσταση αναπνοής. Συνολικά το επόμενο εξάμηνο θα προστεθούν 8,5 χιλιόμετρα γραμμών και 7 νέοι σταθμοί.

Ypodomes.com