ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, σχεδόν τα μισά λεωφορεία βρίσκονται καθηλωμένα στα αμαξοστάσια, οι αποθήκες ανταλλακτικών έχουν αδειάσει, ενώ τα κενά στους κλάδους οδηγών και τεχνιτών φτάνουν τα 1.500. Η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) μάλιστα έκλεισε το 2015 με ζημία 47 εκατ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι δημιουργούν κοινό μέτωπο αντίδρασης στον κλάδο των μεταφορών, αντιδρώντας στις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου και προετοιμάζοντας απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αύριο Πέμπτη λεωφορεία και τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι γενική συνέλευση, ενώ στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα εξήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) προσανατολιζόμενοι σε κινητοποιήσεις διαρκείας.
Πολιτικές σκοπιμότητες
Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι «δεν υπάρχει βούληση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις συγκοινωνίες» και εξαπέλυσε επίθεση στους εργαζομένους, τονίζοντας ότι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενώ προσέθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων.
Καύσιμα δεν υπάρχουν, τα άχρηστα λάστιχα δεν αντικαθίστανται, ενώ ακόμη και οι βίδες αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία στα αμαξοστάσια λεωφορείων και τρόλεϊ
Το μόνο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν, πάντως, εργαζόμενοι και υπουργείο είναι στο ότι η κατάσταση της ΟΣΥ που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ είναι εδώ και καιρό στο... κόκκινο.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Λεωνίδας Σκούλος, ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας θα επιφέρει αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, η οποία ανέβηκε πριν από λίγους μήνες από 1,20 ευρώ σε 1,40 ευρώ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας με κάθε τρόπο, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι να έρθουν αντιμέτωποι με το επιβατικό κοινό.
Οι εργαζόμενοι παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τους 5.500 οδηγούς που θα έπρεπε να απασχολεί η εταιρεία, σήμερα έχουν μείνει μόνο 3.886, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι εξαγγελθείσες προσλήψεις 450 οδηγών και τεχνιτών, ενώ καθημερινά δρομολογούνται μόνο 850-900 λεωφορεία από τα 2.100 και 180-190 τρόλεϊ από τα 350. Επιπλέον, περίπου 1.000 λεωφορεία φυσικού αερίου είναι καθηλωμένα στα αμαξοστάσια, με το 50% των βλαβών να οφείλεται στην έλλειψη ανταλλακτικών (μπαταρίες, ελαστικά κ.λπ.).
Οι εργαζόμενοι τόνισαν μάλιστα ότι ακόμα και αν υπήρχε η δυνατότητα να επισκευαστούν, δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν δρομολόγια εξαιτίας της έλλειψης οδηγών. «Βουτιά» 40%, όμως, έχουν κάνει και τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες το πρώτο δίμηνο του έτους -όπως είπαν- προσθέτοντας ότι οι απώλειες της εταιρείας φτάνουν τα 60 εκατ. ευρώ σε ένα εξάμηνο λόγω της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής συνεπεία της κατάργησης των ελέγχων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2016 πουλήθηκαν 68.000 κάρτες έναντι 109.000 καρτών που είχαν διατεθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οφειλή 140 εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, η οφειλή των υπουργείων από την κοινωνική πολιτική μειωμένου κομίστρου στον ΟΑΣΑ φτάνει τα 140 εκατ. ευρώ και δεν έχει υπογραφεί καμία νέα σύμβαση, ενώ με καθυστέρηση υπεγράφη και ο προϋπολογισμός της ΟΣΥ.
Παράλληλα, η διοίκηση της ΟΣΥ ζητεί τα ακριβή ποσά που οφείλει αλλά και τα πλήρη στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών των καθαριστριών που απασχολεί η εργολαβική εταιρεία καθαριότητας στα αμαξοστάσια των λεωφορείων, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις εργαζόμενες απευθείας με το ποσό που οφείλει στον εργολάβο και να λυθεί το πρόβλημα καθαριότητας που έχει δημιουργηθεί στα λεωφορεία.