Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Μέσω Jessica η αξιοποίηση σιδηροδρομικού σταθμού και αμαξοστασίου του ΟΣΕ στο Βόλο



Μέσω Jessica η αξιοποίηση σιδηροδρομικού σταθμού και αμαξοστασίου του ΟΣΕ στο Βόλο

Το σχέδιο το είχε καταρτίσει η προηγούμενη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ, ωστόσο η τοποθέτηση νέας διοίκησης δεν αναμένεται να αλλάξει τους σχεδιασμούς. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η εταιρεία έχει υποβάλει σχετικό φάκελο για χρηματοδότηση προς την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του έργου, καθώς είναι σύμβουλος στο πρόγραμμα «essica για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Για την επιχείρηση αξιοποίησης αναζητείται και ιδιώτης επενδυτής, ο οποίος θα αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης του έργου. Επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει ήδη καθώς τα δύο ακίνητα θεωρούνται φιλέτα για τη θεσσαλική πόλη. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica προβλέπει, για αστικές αναπλάσεις, χρηματοδότηση μέσω τράπεζας σε ποσοστό μέχρι 60% της επένδυσης και για το υπόλοιπο δανειοδότηση μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.


Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου

Η έκταση 11 στρεμμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου που προβλέπεται να αξιοποιηθεί βρίσκεται στο νότιο τμήμα του, παράλληλα δηλαδή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Φερών. Ο σχεδιασμός προτείνει σύνδεση της έκτασης με τον αστικό ιστό των Παλαιών και όπου σήμερα βρίσκονται δέκα αποθήκες του ΟΣΕ που θα αξιοποιηθούν ως καταστήματα, χώροι αναψυχής αλλά και για πολιτιστικές δράσεις.

Επίσης πρόκειται να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν και οι 12 παλιές ατμομηχανές, που θα χρησιμοποιηθούν στην επένδυση ως μουσειακό υλικό.


Αμαξοστάσιο Νέας Ιωνίας

Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και για το Αμαξοστάσιο της Νέας Ιωνίας που είναι έκτασης 12 στρεμμάτων και βρίσκεται δίπλα από το γήπεδο της τοπικής ομάδας στο κέντρο της πόλης.

Στην έκταση, σύμφωνα με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, υπάρχουν κτίρια εμβαδού 1.300 τετραγωνικών μέτρων, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και προορίζονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό να αξιοποιηθούν για αθλητικές χρήσεις, αλλά και για εστίαση-διασκέδαση. Επίσης, ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία γηπέδων 5x5, κλειστού γυμναστηρίου, καφέ, εστιατορίου, καθώς και για δημιουργία πάρκινκ αυτοκινήτων.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται και η ανέγερση ενός ακόμη κτιρίου 500 τ.μ.