Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στον σιδηρόδρομο


Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές ζητούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και θα καλύπτουν τις εργασιακές ιδιαιτερότητες των κλάδων τους.

Εκείνο που επισημαίνουν σε όλους τους τόνους από την πλευρά των εργαζομένων στις μεταφορές είναι ότι δεν ζητούν εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές του χώρου, ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την κοινωνία σήμερα.

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία που αποφάσισαν τα ξημερώματα της Τετάρτης την αναστολή της πολυήμερης κινητοποίησής τους έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση για τις 14 Φεβρουαρίου, στην οποία πρόκειται να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του διαλόγου που θα έχουν με την διοίκηση της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες της επόμενες μέρες.

Ωστόσο παρά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί αδιαπραγμάτευτη, δεν καταργείται η κράτηση του 10% του μισθού, που προέβλεπε ο Ν.3899/2010, για όσους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τους σιδηροδρομικούς παρά την μείωση των μισθών που επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για αναστολή της εν λόγω κράτησης.

Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα κάποιος εργαζόμενος σε ΔΕΚΟ (πτυχιούχος με 30 ετη προϋπηρεσία) έχει βασικό μισθό 1.900 ευρώ, αυτόματα τα 100 ευρώ θα αφαιρούνται.