Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Συγκοινωνίες: Το καλοκαίρι ξεκινούν Τηλεματική, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο και Μπάρες σε Σταθμούς


Από την χθεσινή συνέντευξη τύπου του Κωστή Χατζηδάκη σημαντική ήταν η ενημέρωση σχετικά με την πορεία των δύο μεγάλων έργων του ΟΑΣΑ που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των εισιτηρίων και την τηλεματική στις στάσεις λεωφορείων-τρόλεϊ. Σημαντικό μέρος του προσωπικού που σήμερα υπάρχει στα γραφεία θα γίνουν «μάχιμοι» και θα μεταφερθούν σε σταθμούς για την πώληση και τον έλεγχο των εισιτηρίων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό ΑΝΥΠ τον Ιούνιο θα έχουμε ανάδοχο για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του ΟΑΣΑ σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ στο ίδιο έργο προβλέπεται επιτέλους η εγκατάσταση μπαρών εισόδου στους σταθμούς Μετρό για να μηδενιστεί η ανεξέλεγκτη σήμερα λαθρεπιβίβαση.

Το έργο εκτός από τις νέες υπηρεσίες που θα εισάγει (φόρτιση κάρτας-εισιτηρίου με χρήματα, χρήση νέων τεχνολογιών) αναμένεται να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα και στα ταμεία της ΣΤΑΣΥ καθώς θα είναι σχεδόν αδύνατη η είσοδος χωρίς εισιτήριο σε κάποιον σταθμό.


Το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει και το νέο φιλόδοξο έργο του ΟΑΣΑ για την Τηλεματική στις 1.000 σημαντικότερες στάσεις στην Αθήνα. Με την εγκατάσταση του νέου αυτού συστήματος ο επιβάτης θα μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο την ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου, προγραμματίζοντας έτσι το συνολικό του ταξίδι. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται στην Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια.

Μέσα στο 2013 θα συνεχιστεί η αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού έργου δεδομένης και της λειτουργίας 7 νέων σταθμών Μετρό (4 στην Λ.Βουλιαγμένης, 2 στο Περιστέρι και ένας στα σύνορα Χαϊδάρι-Αιγάλεω). Στο ίδιο πλαίσιο θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την κατασκευή σύγχρονου τερματικού σταθμού ΚΤΕΛ που θα αντικαταστήσει τις σημερινές εγκαταστάσεις σε Κηφισό και Λιοσίων.