Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩN ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ (X.Y.K.) Ο.Α.Σ.Θ.



ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩN ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ (X.Y.K.)
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Nόμος 2898/2001 - Άρθρο δέκατο)


ΕΡΓΟ Ο.Α.Σ.Θ.
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπως καθορίζεται από την σύμβαση του Ο.Α.Σ.Θ. με το Ελληνικό Δημόσιο (Ν. 2898/2001). Ειδικότερα:


Ο Ο.Α.Σ.Θ. εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο με τα λεωφορεία που προβλέπονται από την οικονομική συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τον Οργανισμό (άρθρο 8 Ν. 2898/2001, Φ.Ε.Κ. 71Α) και τις τροποποιήσεις που τυχόν θα υπάρξουν σε σχέση με αυτήν.
Ο Ο.Α.Σ.Θ. θέτει σε κυκλοφορία τα απαιτούμενα οχήματα σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Σ.Α.Σ.Θ. πρόγραμμα δρομολόγησης.
Τα λεωφορεία που κυκλοφορεί ο Ο.Α.Σ.Θ., είναι καθαρά (εσωτερικά - εξωτερικά), τα ελέγχει και τα συντηρεί, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού.
Ο Ο.Α.Σ.Θ. διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, ανταλλακτικά και λοιπά υλικά, και μεριμνά για την επιμελή και σύμφωνα με τους κανόνες της τεχνικής συντήρηση και επισκευή των λεωφορείων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες δρομολογίων λόγω βλάβης, διαθέτοντας και ικανό αριθμό εφεδρικών λεωφορείων.
Ο Ο.Α.Σ.Θ., μεριμνά για την διάθεση στο επιβατικό κοινό των εισιτηρίων, μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών και λοιπών καθοριζομένων τύπων κομίστρου, μέσω καταστημάτων πώλησης (με τα οποία συμβάλλεται) ειδικών εκδοτηρίων, εκδοτικών μηχανημάτων, κ.λ.π., λαμβάνοντας κάθε εφικτό μέτρο για την διάθεση στο επιβατικό κοινό και εύρεση και χρήση απ' αυτό, των εισιτηρίων και λοιπών τύπων κομίστρου.
Ο Ο.Α.Σ.Θ. για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, υποχρεούται κάθε νέο λεωφορείο που θα προμηθεύεται να φέρει σύστημα κλιματισμού, καθώς επίσης και να εγκαταστήσει κλιματιστικές συσκευές εντός του Α΄ εξαμήνου του 2002 και στα κυκλοφορούντα τη θερινή περίοδο (Ιούλιο - Αύγουστο) λεωφορεία.
Σε περίπτωση αναπροσαρμογής της τιμής των εισιτηρίων ο Ο.Α.Σ.Θ. υποχρεούται στην ανταλλαγή των παλαιών εισιτηρίων με τα νέα, συμψηφίζοντας τη διαφορά και αντικαθιστά αυτά με ανάλογο αριθμό νέων εισιτηρίων της αξίας, σε χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών από την μεταβολή της τιμής των εισιτηρίων.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Ο Ο.Α.Σ.Θ. επισημαίνει τέσσερις (4) θέσεις εντός των λεωφορείων για άτομα χρήζοντα βοήθειας (εμποδιζόμενα άτομα). Ως άτομα χρήζοντα βοήθειας θεωρούνται, τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι ανάπηροι, οι υπερήλικες, τα μικρά παιδιά, κ.λ.π. Για την επισήμανση των θέσεων αυτών, επικολλούνται εμφανώς επί των θέσεων αυτών ειδικά πινακιδάκια.

Ο Ο.Α.Σ.Θ. για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, όλα τα λεωφορεία που θα προμηθεύεται, πρέπει να φέρουν σύστημα "επιγονάτισης και ράμπας" για την υποβοήθηση πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.


ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο.Α.Σ.Θ.
Το προσωπικό κίνησης (οδηγοί, σταθμάρχες, ελεγκτές) είναι υποχρεωμένο να φέρει την υπηρεσιακή στολή (σύμφωνα με όσα ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός του Ο.Α.Σ.Θ.) και να συμπεριφέρεται ευγενικά προς το επιβατικό κοινό.

Οι ελεγκτές κομίστρου πρέπει να επιδεικνύουν ή να έχουν τοποθετημένη σε εμφανές σημείο την υπηρεσιακή τους ταυτότητα κατά την διάρκεια του ελέγχου των εισιτηρίων.

Οι οδηγοί του Ο.Α.Σ.Θ. υποχρεούνται να σταματούν το λεωφορείο, για επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών, στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι πινακίδες στάσεων και να φροντίζουν για την επιβίβαση ή αποβίβαση του επιβατικού κοινού με την ενδεδειγμένη προσοχή και ασφάλεια, ιδιαίτερα στα άτομα με ειδικές ανάγκες ή άλλα ανήμπορα άτομα. Στα ως άνω καθήκοντα βασικό στοιχείο αποτελεί η υποχρέωση του οδηγού να μην οδηγεί με ανοιχτή πόρτα, ως και να μην ανοίγει τη πόρτα για αποβίβαση επιβατών προ της ακινητοποίησης του λεωφορείου ή να μην ξεκινά πριν αποβιβαστούν ή επιβιβαστούν οι επιβάτες και κλείσει τις πόρτες.

Οι οδηγοί, κατά την οδήγηση του λεωφορείου, υποχρεούνται να τηρούν τον Κ.Ο.Κ., να αποφεύγουν τους αδικαιολόγητους ελιγμούς, τις υψηλές ταχύτητες, ως και τα απότομα φρεναρίσματα ή ξεκινήματα και γενικώς να οδηγούν το λεωφορείο με την ενδεδειγμένη και πρέπουσα ταχύτητα, ώστε η εκτέλεση του δρομολογίου, ως και η διέλευση του λεωφορείου από κάθε στάση, να γίνεται περίπου στον προγραμματισμένο χρόνο.

Οι οδηγοί, κατά την διάρκεια της οδήγησης, δεν επιτρέπεται να καπνίζουν, ως και να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ή ραδιόφωνο.


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
Ο Ο.Α.Σ.Θ. υποχρεούται στην ασφάλιση για την περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, των επιβατών που μεταφέρει με τα λεωφορεία του, καθ' όλη τη διάρκεια της μεταφοράς των, ως και κατά το χρόνο επιβίβασης στο λεωφορείο και αποβίβασης απ' αυτό.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Κάθε επιβάτης και γενικά κάθε πολίτης, δύναται να απευθυνθεί εγγράφως στον Ο.Α.Σ.Θ. (στην διεύθυνση Αλ. Παπαναστασίου 90, 546 44 Θεσσαλονίκη) ή τηλεφωνικά (στο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Κοινού), ή μέσω INTERNET (στην ηλεκτρονική σελίδα www.OASTH.gr) ή στα "κυτία παραπόνων - υποδείξεων" που υπάρχουν στα κεντρικά σταθμαρχεία και να διατυπώσει οποιοδήποτε αίτημα, υπόδειξη, κ.λ.π., σε σχέση με το παρεχόμενο, από τον Ο.Α.Σ.Θ., συγκοινωνιακό έργο.

Κάθε υπάλληλος του Ο.Α.Σ.Θ., που επικοινωνεί άμεσα δεχόμενο το αίτημα ή την διαμαρτυρία κ.λ.π. του επιβάτη ή οποιουδήποτε πολίτη, για θέμα το οποίο άπτεται του έργου του Ο.Α.Σ.Θ. ή συνιστά διαφορά του αιτούντος με τον Οργανισμό, είναι υποχρεωμένο είτε να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα ή σε περίπτωση αδυναμίας ή αναρμοδιότητας να το προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, για αντιμετώπιση με άμεση προτεραιότητα, ενημερώνοντας σχετικά τον ενδιαφερόμενο.

Σε περίπτωση κατάθεσης γραπτού αιτήματος, ο Ο.Α.Σ.Θ. υποχρεούται να απαντήσει:

Αν αφορά μετακίνηση στάσης ή τροποποίηση διαδρομής ή δρομολογίων, να γνωστοποιήσει την θέση του στο Σ.Α.Σ.Θ. (ως αρμόδιο για απόφαση φορέα) εντός 10 ημερών αν δεν απαιτείται αυτοψία ή εντός 20 ημερών αν απαιτείται, κοινοποιώντας την απάντησή του και στον ενδιαφερόμενο.
Αν αφορά άλλα αιτήματα, εντός 10 ημερών.
Στις περιπτώσεις παραπόνων του επιβατικού κοινού εις βάρος προσωπικού και άσκησης πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος εργαζόμενου, ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος πολίτης εντός 10 ημερών για την άσκηση της πειθαρχικής διαδικασίας, ως και μετά την ολοκλήρωση αυτής και την επιβολή πειθαρχικής κύρωσης ή την απαλλαγή και τους λόγους απαλλαγής.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
Ο Ο.Α.Σ.Θ. ενημερώνει το επιβατικό κοινό με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση), ως και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο (έντυπα, ανακοινώσεις, κ.λ.π.) για κάθε θέμα μείζονος σημασίας που αφορά την εξυπηρέτησή του.

Αναρτά στις αφετηρίες και τα τέρματα πίνακες με τις ώρες αναχώρησης των λεωφορείων, ως και με τις διαδρομές και στάσεις κάθε λεωφορειακής γραμμής.

Αναρτά στους σταθμούς μετεπιβίβασης πίνακες με τις ώρες αναχώρησης των λεωφορείων των τοπικών τροφοδοτικών λεωφορειακών γραμμών.

Αναρτά σταδιακά μέχρι 31.12.2002 εντός των λεωφορείων, έντυπα με την ενδεικτική χαρτογράφηση της διαδρομής και με αναφορά στην ονομασία των στάσεων κάθε διαδρομής.

Αναρτά σταδιακά μέχρι 31.12.2002, στις στάσεις διέλευσης των λεωφορείων στις περιαστικές ως και τροφοδοτικές γραμμές, πληροφοριακά έντυπα με την διαδρομή κάθε γραμμής, τις συχνότητες εκτέλεσης των δρομολογίων και τον πιθανό χρόνο διέλευσης αυτού απ' τη γραμμή με ανοχή συν-πλην 2 λεπτών περίπου.

Τοποθετεί σε εμφανή σημεία μέσα στα λεωφορεία πίνακες ή ανακοινώσεις ενημέρωσης των επιβατών. Στους πίνακες αυτούς αναγράφονται γενικές ή ειδικές χρήσιμες πληροφορίες ή οδηγίες προς τους επιβάτες, σχετικά με την παρεχόμενη εξυπηρέτηση, την κίνηση οχημάτων, θέματα ασφάλειας των μετακινήσεων, κ.λ.π. Επίσης στους πίνακες αυτούς αναγράφονται τα τηλέφωνα και η διεύθυνση του Ο.Α.Σ.Θ. όπου κάθε επιβάτης ή πολίτης μπορεί να απευθυνθεί προφορικά ή εγγράφως, για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί σχετικά με τα λεωφορεία, τις εγκαταστάσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τοποθετεί σε κεντρικά σταθμαρχεία της Θεσσαλονίκης "κυτία παραπόνων - υποδείξεων", στα οποία το επιβατικό κοινό μπορεί να αφήσει προτάσεις, υποδείξεις, παράπονα, κ.λ.π.


ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΕΠΙΒΑΤΩΝ
Η μη τήρηση από τον Ο.Α.Σ.Θ. ορισμένων διατάξεων του παρόντος Χ.Υ.Κ. μπορεί να οδηγήσει και στην καταβολή αποζημίωσης στον επιβάτη ή τον πολίτη.

Αν η παράβαση αφορά ευθύνη εργαζομένου, βασική προϋπόθεση αποτελεί να καταλήξει τελεσίδικα σε πειθαρχική καταδίκη του υπαίτιου υπαλλήλου του Οργανισμού ο πειθαρχικός έλεγχος που θα ασκηθεί από τον Ο.Α.Σ.Θ..

Εξαιρούνται απ' την επιβολή αποζημιώσεων προς το επιβατικό κοινό, η μη υλοποίηση του προγραμματισμένου έργου, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Ύπαρξη συνθηκών ανωτέρας βίας (χιόνι, βροχή, αποκλεισμοί δρόμων λόγω έργων ή έκτακτων γεγονότων, κ.λ.π.).
Απρόβλεπτα γεγονότα, η αντιμετώπιση των οποίων δεν δύναται να γίνει από τον Ο.Α.Σ.Θ. (απεργία, έκτακτη βλάβη λεωφορείου, κ.λ.π.)
Η αναφορά για παράβαση διατάξεων του Χ.Υ.Κ., από τους θιγόμενους πολίτες, πρέπει να υποβάλλεται εγγράφως το αργότερο εντός 10 ημερών από το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται το αίτημά του (στον Ο.Α.Σ.Θ. ή στο Σ.Α.Σ.Θ.), η οποία εισάγεται για διευθέτηση στην Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Συγκροτείται με απόφαση του Σ.Α.Σ.Θ. (Βασ. Όλγας 105, 546 43 Θεσσαλονίκη), Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, για να επιλαμβάνεται των περιπτώσεων κατά τις οποίες διαπιστώνεται υπηρεσιακή αδυναμία αντιμετώπισης θεμάτων του Χ.Υ.Κ. Στις συνεδριάσεις της ως άνω Επιτροπής συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου, ένας εκπρόσωπος του Ο.Α.Σ.Θ. (που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του Οργανισμού) και ο Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Σ.Α.Σ.Θ.

Επίσης στην συνεδρίαση της Επιτροπής δύναται να παρίσταται και ο θιγόμενος επιβάτης ή πληρεξούσιος Δικηγόρος του.

ΙΣΧΥΣ Χ.Υ.Κ.
Ο παρών Χ.Υ.Κ. ισχύει από 1 Νοεμβρίου 2009.

ΠΗΓΗ