Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ACEA που συνέλεξε το metaforespress.gr και αφορούν το 2021, η Ελλάδα διαθέτει τον γηραιότερο στόλο επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών και βαρέων φορτηγών στην ΕΕ!
Μάλιστα, η χώρα θα κατείχε το 3/3, δηλαδή τον γηραιότερο στόλο και στα λεωφορεία, αλλά «κατάφερε» να την ξεπεράσει η Ρουμανία.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία περιέχει εξόχως αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες, φανερώνει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας και η μέση ελληνική επιχείρηση στην αγορά / ανανέωση οχήματος.
Οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στον μέσο όρο ηλικίας αυτοκινήτων και φορτηγών
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ACEA, ο μέσος όρος ηλικίας επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα (στην Ελλάδα κυκλοφορούν 5,4 εκατ. οχήματα) είναι τα 17 έτη (2η από το τέλος είναι η Εσθονία με 16,8 έτη), με τον μ.ο. της ΕΕ τα 12 έτη. Πρώτο στην ΕΕ είναι το Λουξεμβούργο, με 7,6 έτη.
Αντίστοιχα, ο μέσος όρος ηλικίας μεσαίων και βαρέων φορτηγών στη χώρα (κυκλοφορούν 0,22 εκατ.) είναι τα 22,7 έτη, όταν σε ολόκληρη την ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 14,2 έτη (δεύτερη χειρότερη επίδοση έχει η Ιταλία με 19 έτη, ενώ την καλύτερη η Αυστρία με 6,6 έτη).

Είναι ενδεικτικό ότι, λόγω φορολογικών θεμάτων και ανταγωνισμού από αλλοδαπούς μεταφορείς, ελληνικές μεταφορικές εταιρίες προχωρούν σε ταξινομήσεις φορτηγών σε ξένες θυγατρικές, ενώ στρέφονται και στα μεταχειρισμένα φορτηγά.
Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας των ελαφρών φορτηγών έφτασε στην Ελλάδα τα 20,8 έτη, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας αγγίζει τα 12 έτη (δεύτερη χειρότερη επίδοση έχει η Πορτογαλία με 15,3 έτη, την καλύτερη η Αυστρία με 6,2 έτη).
Τέλος, ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων στην Ελλάδα (στη χώρα κυκλοφορούν 28.000 λεωφορεία) έφτασε τα 19 έτη, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας αγγίζει τα 12,7 έτη (τη χειρότερη επίδοση έχει η Ρουμανία με 20,2 έτη, την καλύτερη η Αυστρία με 5 έτη).