Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΟΑΣΑ: Αρνητική απάντηση για νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή επί της Μεσογείων


Αρνητική απάντηση έδωσε και πάλι ο ΟΑΣΑ στο αίτημα δήμων από τους οποίους διέρχεται οι λεωφόρος Μεσογείων και οι οποίοι ζητούν τη λειτουργία νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής που θα εξυπηρετεί τις περιοχές αυτές.

Πρόκειται για αίτημα που αποτελεί πρωτοβουλία δημοτικής παράταξης στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού και το οποίο τον περιασμένο Δεκέμβριο πέρασε ομόφωνα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν λάβει και οι όμοροι δήμοι Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, και Φιλοθέης - Ψυχικού

Η απάντηση του ΟΑΣΑ κατατέθηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που κατέθεσαν βουλευτές του ΜέΡΑ25. Σε αυτή, η τότε Διευθύνουσα Σύμβουλος και νυν Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Αριστέα Αντωνοπούλου ουσιαστικά επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα με την προηγούμενη απάντηση σε ερώτηση που είχαν καταθέσει την περασμένη άνοιξη βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, η δημιουργία νέων νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών δεν μελετήθηκε στο πλαίσιο μελέτης; εμπειρογνομωσύνης που έγινε το 2019 με αντικείμενο την αξιολόγηση του υφιστάμενου συγκοινωνιακού δικτύου και την προδιαγραφή παρεμβάσεων για την ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, ο ίδρυση κάποιας νέας νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής που θα εξυπηρετεί τη λεωφόρο Μεσογείων δεν προβλέπεται την παρούσα περίοδο.

Όσον αφορά το αίτημα για το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών επιβίβασης αποβίβασης στη λεωφορειακή γραμμή Express Χ95 κατά τις νυχτερινές ώρες προκειμένου να εξυπηρετούνται επιβάτες κατά μήκος της λεωφόρου Μεσογείων, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΑΣΑ επαναλαμβάνει και πάλι ότι αυτό δεν είναι δυνατό, αφού η γραμμή λειτουργεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση μετακινήσεων από και προς το Αεροδρόμιο. Για το σκοπό αυτό, στις ενδιάμεσες στάσεις επιτρέπεται μόνο η επιβίβαση επιβατών στη διαδρομή προς το Αεροδρόμιο και η αποβίβαση στη διαδρομή από το Αεροδρόμιο. Επιπλέον, στάσεις πραγματοποιούνται μόνο σε επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση προς και από το αεροδρόμιο, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες και να μην υπάρχει υψηλή πληρότητα εντός των οχημάτων.

Σημειώνεται πάντως ότι ο ΟΑΣΑ κατέθεσε στη Βουλή και αλληλογραφία από το 2019, στην οποία υπηρεσιακό στέλεχος του οργανισμού διαβεβαιώνει το δήμο Παπάγου-Χολαργού ότι η άρση των περιορισμών επιβίβασης-αποβίβασης στη γραμμή Χ95 κατά τις νυχτερινές ώρες βρίσκεται υπό εξέταση.

Κόλλημα υπάρχει τέλος και ως προς το ζήτημα του εισιτηρίου, αφού ακολουθείται διαφορετική τιμολογιακή πολιτιική σε σχέση με άλλες γραμμές, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων από τους οδηγούς. Έτσι, ο ΟΑΣΑ δεν προτίθεται να τροποποιήσει τη λειτουργία των γραμμών αυτών κατά τις νυχτερινές ώρες, αφού αυτό θα οδηγούσε σε προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επιβατών, σημαντικό μέρος των οποίων είναι ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού.

Και σε αυτή την περίπτωση, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις για τη βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στη λεωφόρο Μεσογείων, στην περίοδο μετά την εκπόνηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις δημιουργίας νέων σταθμών μετρό, γραμμών τραμ και νέων λεωφορειακών γραμμών οι οποίες θα διερευνηθούν σε στρατηγικό και σε λειτουργικό επίπεδο, ώστε να προγραμματιστεί το σχέδιο υλοποίησης αυτών κατά την διάρκεια των επόμενων 20 ετών.