Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Τοποθετούνται συσκευές συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα στα ΜΜΜ


Συσκευές διασφάλισης συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα τοποθετούνται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού COVID – 19, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο υπουργός υποστήριξε και σχετική τροπολογία που αφορά θέματα συμβάσεων – προμηθειών των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

«Προχωράμε σε άλλη μία ενέργεια για την ενίσχυση και την υγειονομική θωράκιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, προβλέπουμε να παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες που προσφέρουν συγκοινωνιακό έργο να προσφύγουν στη διαδικασία του άρθρου 269 ν. 4412/2016, προκειμένου να προμηθευτούν συσκευές διασφάλισης συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού COVID-19», ανέφερε σχετικά ο κ. Καραμανλής.

Υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει «με ταχύτατες, αλλά απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης και πάντα με την έγκριση των ειδικών επιστημόνων».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι τα μηχανήματα αυτά δεν χρησιμοποιούνται σε ΜΜΜ αυτή τη στιγμή πουθενά στην Ευρώπη, διότι δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμη, αλλά μόνο σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, ώστε να είναι έτοιμο, όταν και εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα, να κινηθεί με αποτελεσματικότητα.