Μπορεί η κυβέρνηση να ζητά από τους πολίτες να βάλουν πλάτη σε αυτήν την έκτακτη συνθήκη δίνοντας σε δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς επιμορφωτικά επιδόματα 600 ευρώ και σε όσους αναστέλλεται η σύμβασή τους 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για τις νέες διοικήσεις σε ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ που ορίστηκαν πρόσφατα αλλά και στον ΟΑΣΑ, εκτός του ότι αξιοποιείται ο ανεξάντλητος κομματικός «σωλήνας», η κυβέρνηση ενέκρινε προκλητικές αυξήσεις αποδοχών στα μέλη των διοικήσεων των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, ενώ συνεχίζονται οι ελλείψες σε μάσκες, γάντια και τεστ για τον κορονοϊό. Ο μισθός τους διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 7.500 ευρώ, ενώ με 400 αντί 50 ευρώ θα αμείβεται κάθε συνεδρίαση Δ.Σ.
Οι αλλαγές στα Δ.Σ. συντελέστηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις των προηγουμένων διοικήσεων από διεθνείς εταιρίες αξιολόγησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να έρθουν στο «φως» οι αξιολογήσεις των στελεχών που απομακρύνθηκαν πριν το τέλος της θητείας τους, αλλά και όσων τους αντικατέστησαν. Ανάμεσα στα ονόματα των νέων διοικήσεων των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Υπερταμείο, εντοπίζονται αυτά των Χάρη Δαμασκού και Στέφανου Αγιάσογλου. Ο τελευταίος ήταν μέχρι πρότινος αν. τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας της ΝΔ και τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΟΣΥ, ενώ ο Χ. Δαμασκός, ο οποίος ανέλαβε χρέη διευθύνοντα συμβούλου στη ΣΤΑΣΥ, ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αττικής το 2010 με το συνδυασμό του Βασίλη Κικίλια, ενώ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών.
Παράλληλα, «χρυσές» αμοιβές παρέχονται και σε άλλες ΔΕΚΟ του Υπερταμείου. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ θα λαμβάνει 128.000 ευρώ ή 10.666 το μήνα και ο αναπληρωτής του 90.000 το χρόνο με μπόνους από 15% έως 30% αναδρομικά, ενώ επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης η αμοιβή ήταν 57.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή ούτε τα μισά. Στη ΔΕΗ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα λάβει 200.000 ευρώ το χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000 ευρώ, περίπου 25.000 ευρώ μηνιαίως.
Το θέμα έφεραν στην επιφάνεια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη και Πέτυ Πέρκα, καταθέτοντας Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών. Μεταξύ άλλων, στηλιτεύουν την επαναπολιτικοποίηση των ΔΕΚΟ που έχουν περάσει υπό την εποπτεία του Υπερταμείου, ενώ ουσιαστικά ο εκπεφρασμένος στόχος -και της κυβέρνησης- ήταν η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.