Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Βελτιώσεις προσεχώς στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.


Η αγορά 100 νέων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων και η δυνατότητα φόρτισης ανώνυμων καρτών Ath.ena Card μέσω smartphone περιλαμβάνονται στις βελτιώσεις του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ που θα δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στους επόμενους μήνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ το πέρασμα στη νέα περίοδο λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μετά την πλήρη εφαρμογή του και ολοκλήρωση της μετάβασης, γεγονός που δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουν διάφορες τροποποιήσεις στη λειτουργία, τις υπηρεσίες και τη διαθεσιμότητα του συστήματος.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν 8 αντικείμενα τα οποία θα εκτελεστούν βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος:

Προμήθεια νέου εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου: προμήθεια και εγκατάσταση 100 Αυτόματων Μηχανημάτων Έκδοσης Καρτών (ΑΜΕΚ) ίδιου τύπου ή εναλλακτικού τύπου ανώτερων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Στις προδιαγραφές αυτές θα περιλαμβάνεται απαραιτήτως η δυνατότητα απόδοσης ρέστων σε χαρτονομίσματα, κάτι που δεν συμβαίνει με τα μηχανήματα που λειτουργούν ήδη. 
 Επίσης, προμήθεια και εγκατάσταση 12 Τερματικών Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) ίδιου τύπου ή εναλλακτικού τύπου ανώτερων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. 
Με την προμήθεια αυτή, αναμένεται να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των ουρών σε σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ λόγω μη επαρκούς αριθμού μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων. 
Επίσης, μηχανήματα αναμένεται να τοποθετηθούν και πάλι στις στάσεις του Τραμ από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε σταθμούς του Μετρό.
Δυνατότητα φόρτισης Ανώνυμων καρτών από την ιστοσελίδα και από κινητά με τεχνολογία NFC. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο μειονέκτημα των ανώνυμων καρτών αφού δεν μπορούν προς το παρόν να φορτιστούν χωρίς μετάβαση σε σταθμό του Μετρό. Αν αυτή η δυνατότητα υπήρχε εξαρχής, η διαδικασία της μετάβασης θα μπορούσε να είχε κυλήσει πιο ομαλά μέσω του μοιράσματος ανώνυμων καρτών που θα μπορούσαν να γίνουν το πιο δημοφιλές μέσο κομίστρου.
Δυνατότητα επέκτασης της ημερομηνίας λήξης των δικαιωμάτων μετακίνησης από τα Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών (ΑΜΕΚ) και αυτοματοποίηση ελέγχου των δικαιωμάτων για τους δικαιούχους ελεύθερης και με μειωμένους τύπους κομίστρου μετακίνησης. Μέσω της δυνατότητας αυτής δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη μετάβασης στο εκδοτήριο για ανανέωση της ισχύος των καρτών των δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης (π.χ. φοιτητές, ΑΜΕΑ κ.ά.).

Προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων Κέντρων Διαχείρισης Σταθμού τα οποία θα πληρούν κατ’ ελάχιστον τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, και την ένταξή τους στη σύμβαση Διαχείρισης (λειτουργία, συντήρηση, αποκατάσταση βλαβών, παρακολούθηση). Πρόκειται για εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί στους νέους σταθμούς της γραμμής 3 του Μετρό προκειμένου στη συνέχεια να παραδοθούν.
Σύνταξη του τεύχους της μελέτης διασυνδέσεων εξοπλισμού πώλησης και προσωποποίησης.
Επανένταξη στη Σύμβαση Σύμπραξης ΑΣΣΚ και στο αντικείμενο ελέγχου του Ανεξάρτητου Ελεγκτή για τη Φάση Κατασκευής 3Δ του έργου, οκτώ οχημάτων ΟΣΥ, των διασυνδέσεων με τα συστήματα Bacs και πυρασφάλειας των γραμμών 2 και 3 και των εργασιών διασύνδεσης με το υφιστάμενο σύστημα συλλογής κομίστρου της Αττικό Μετρό.
Εξαίρεση των εργασιών εγκατάστασης από την Κεφαλαιακή δαπάνη του έργου, του εξοπλισμού οχημάτων (71 ΚΕΟ & 296 ΕΕΚ ΟΣΥ & 2 ΚΕΟ & 6 ΕΕΚ ΤΡΑΜ) και την εξαίρεση των εργασιών λειτουργίας, συντήρησης και αντικατάστασης κύκλου ζωής, του ανωτέρω εξοπλισμού, από το συμβατικό αντικείμενο του έργου, ως προς τον υπολογισμό της Μηνιαίας Ενιαίας Χρέωσης (ΜΕΧ). Πρόκειται για εξοπλισμό που θα τοποθετούνταν σε οχήματα που πλέον βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Τροποποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης για την αναπροσαρμογή του κόστους ανά συμβατικό έτος των μικρών εργασιών σε ποσό ίσο με το 1% της Ετήσιας Αμοιβής Διαθεσιμότητας του ιδιώτη όπως αυτή θα διαμορφώνεται ανά Συμβατικό Έτος. Με την έγκριση της αναπροσαρμογής του ποσού των μικρών εργασιών θα διευθετηθούν τα αιτήματα μετεγκαταστάσεων εξοπλισμού καθώς και οι εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης νέου στεγάστρου στο σταθμό Ταύρος του Προαστιακού και οι εργασίες επαναδιαστασιολόγησης και χωροθέτησης πυλών του σταθμού Πανεπιστήμιο.
Η τροποποιημένη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του ιδιώτη αναμένεται να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο. Το κόστος για τον ΟΑΣΑ θα ανέλθει σε 970.000 ευρώ, ενώ η καταβολή των δαπανών του ΙΦΣ, θα ενσωματωθεί στην Ενιαία Χρέωση (ΕΕΧ) για την υπολειπόμενη χρονική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές προβλέψεις του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου έχει ανατεθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού Hellas Smarticket (Τερνα – LG CNS) μέσω ΣΔΙΤ για 12 έτη, αρχής γενομένης από το 2014.