Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Μητσοτάκης: Η εικόνα των συγκοινωνιών της Αθήνας το Σεπτέμβριο θα είναι διαφορετική



Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Κώστα Καραμανλή που προκάλεσαν αντιδράσεις. Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η εικόνα των συγκοινωνιών της Αθήνας θα έχει βελτιωθεί ως το Σεπτέμβριο.


Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Επισημαίνω ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, τη βελτίωση της εικόνας των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο Σεπτέμβριος δεν θα βρει την πόλη των Αθηνών στην ίδια κατάσταση με αυτή που επικρατεί σήμερα και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων. Το ίδιο ισχύει και για τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζουμε πόσο προβληματική είναι η κατάσταση που παραλάβαμε, αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για να μη βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση.


Σχετικά με τα ζητήματα οδικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας αποτελούν απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για τη νέα διακυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να θρηνούμε τόσους ανθρώπους στην άσφαλτο και έχουμε δεσμευθεί σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος με μία σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τους νέους οδηγούς, στην ποιότητα των δρόμων μας αλλά προφανώς και την πολύ αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ. Και ξεκινούμε με ένα μέτρο άμεσης εφαρμογής, δεν πρόκειται να δεχθώ καμία απόκλιση από την υποχρεωτική χρήση κράνους για τα δίκυκλα. Όπως εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, έτσι θα καταστήσουμε και απολύτως σαφές ότι τα κράνη είναι υποχρεωτικά. Αυτό θα το πλαισιόσουμε και με ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων, ώστε η απόκτηση του κράνους να γίνει πιο οικονομική».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε: «Σήμερα, είχαμε την χαρά και την τιμή, να μας επισκεφθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Συζητήσαμε για πολλά θέματα, για τα πλέον φλέγοντα, αλλά και για θέματα τα οποία είναι μακροπρόθεσμα. Τέλος, συζητήσαμε και για τα θέματα της καθημερινότητας και αυτά τα θέματα έχουν να κάνουνε με την διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες των Αθηνών καθημερινά βιώνουν μια κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη στο Μετρό των Αθηνών. Αυτό το οποίο βλέπουμε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι τεράστιες καθυστερήσεις και στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε η ηγεσία του Υπουργείου στο Μετρό είδε ότι και οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες και ότι, το 1/3 των συρμών δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό λοιπόν που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να βρούμε άμεσα λύση. Κι αυτές τις λύσεις εμείς τις σχεδιάζουμε έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο, που πλέον θα γυρίσει ο κόσμος από τη θερινή περίοδο, το Μετρό να λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί σε κάθε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Συζητήσαμε επίσης και για τα μεγάλα έργα, αλλά βασικά και για την οδική ασφάλεια, διότι μεγάλα έργα και οδική ασφάλεια πάνε μαζί. Πάτρα – Πύργος και ΒΟΑΚ, δύο δρόμοι που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Είναι δύο δρόμοι, οι οποίοι αυτή την στιγμή, επειδή δεν έχουνε ολοκληρωθεί, θρηνούμε πάρα πολλά θύματα. Επομένως αυτά είναι τα ζητήματα, που συζητήσαμε και ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο για τον χρόνο και για τις προτάσεις που μας έκανε».