Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ως την Παλαιά Φώκαια φτάνουν πλέον τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ



Την επέκταση της γραμμής 123 Σαρωνίδα - Ανάβυσσος ως την Παλαιά Φώκαια αποφάσισε και έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΑΣΑ. Η γραμμή πλέον ονομάζεται 123 Σαρωνίδα - Ανάβυσσος - Παλαιά Φώκαια.

Πέρα από την μικρή επέκταση στην κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας (εξάλλου και η προηγούμενη χάραξη της γραμμής έφτανε στα όρια της Παλαιάς Φώκαιας), προστέθηκαν επίσης 5 στάσεις και μία μικρή επέκταση της διαδρομής εντός της Αναβύσσου.

Η γραμμή 123 είχε δημιουργεί τον προηγούμενο Οκτώβριο και ήταν αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της Αναβύσσου αλλά και της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου. Αν και είχε λειτουργήσει αρχικά σε δοκιμαστικό στάδιο και δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ανέφεραν ότι υπήρχαν δρομολόγια στα οποία δεν επιβιβάζονταν κανένας επιβάτης, η πρόσφατη επέκταση της διαδρομής μάλλον δείχνει ότι η γραμμή θα παραμείνει σε λειτουργία, έστω και με τα πολύ αραιά δρομολόγια που έχει σήμερα.

Σύμφωνα με το νόμο, η περιοχή ευθύνης ΟΑΣΑ προς το νότο φτάνει ως την (πρώην) κοινότητα Σαρωνίδος, όπου και το τέρμα της γραμμής 122. Με τη δημιουργία του δήμου Σαρωνικού, η κοινότητα Σαρωνίδος συνενώθηκε με τις κοινότητες Αναβύσσου, Κουβαρά και Παλαιάς Φώκαιας οι οποίες όμως βρίσκονται εκτός της περιοχής ευθύνης του ΟΑΣΑ.

Εφόσον λοιπόν φαίνεται πως ο ΟΑΣΑ επεκτείνει δρομολόγια και εκτός της περιοχής ευθύνης του θα ήταν χρήσιμο να δούμε νέες διαδρομές και προς άλλες περιοχές π.χ. της ανατολικής Αττικής όπου αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν τεράστια οικιστική ανάπτυξη δεν φτάνει ακόμα η αστική συγκοινωνία. Βέβαια με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε οχήματα και προσωπικό, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από καλές προθέσεις.