Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ «πακέτο» δηλώνουν, ξανά, ότι θέλουν οι Ρώσοι. Συναντήσεις με Δ. Μάρδα και Χρ. Σπίρτζη




Το έχουν ξαναπεί και το ξαναλένε. Το θέμα είναι, εάν από τα λόγια, περάσουν στην πράξη. Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ, με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε την ύπαρξη ρωσικού ενδιαφέροντος για τις αποκρατικοποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΟΛΘ.

Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη επιβεβαίωσε, εκ νέου, ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση των τριών εταιρειών, στο πλαίσιο των συνεργιών τρένου – λιμανιού.

Ειδικότερα, ο κ. Σόκολοφ τόνισε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, που έχει καταθέσει αρχικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προχωρούν στην «εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της επένδυσης», εν όψει της επόμενης φάσης του διαγωνισμού.


Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ, υπογράμμισε ότι η ρωσική πλευρά περιμένει να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα» και τότε θα δηλώσει αν ενδιαφέρεται ή όχι, επιβεβαιώνοντας ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν ένα συνολικό deal για σιδηρόδρομο και λιμάνι, επειδή, όπως είπε, «πρόκειται για ένα πακέτο εφοδιαστικής αλυσίδας».

Ο κ. Σόκολοφ επισκέφθηκε χθες τον ΟΛΘ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία λίγο νωρίτερα του είχε παρουσιάσει αναλυτικά τις προοπτικές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, παρόντος και του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ είναι στις 22 Ιουνίου και για τον ΟΛΘ, πιθανότατα, τον ίδιο μήνα.