Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κόντρα Χρ. Σπίρτζη – αντιπολίτευσης για τις διοικήσεις στις αστικές συγκοινωνίες


Την τοποθέτηση ξεχωριστών προσώπων στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου των τριών οργανισμών αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) εισηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης υπό τις έντοες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς ο νόμος προβλέπει να διορίζεται ένα πρόσωπο και στις δύο θέσεις.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, για την έγκριση των έξι διορισμών, την περασμένη Παρασκευή, αφού δεν υπήρχε πρόβλεψη για την τοποθέτηση έξι αλλά τριών προσώπων στους φορείς αυτούς.

>>Δυστυχώς, η στάση μας να αποδεχθούμε την πρόταση των βουλευτών της αντιπολίτευσης για αναβολή της συνεδρίασης, αντί να ληφθεί ως στάση αναζήτησης συγκλίσεων και πολιτικού πολιτισμού, ώστε να μην αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έγινε αντικείμενο επικοινωνιακής σπέκουλας και σήμερα και το Σαββατοκύριακο. Μίλησαν για φιάσκο, για αύξηση των δαπανών λειτουργίας των Οργανισμών και για εγκατάσταση κομματικού κράτους» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Αιτιολογώντας την απόφασή του να αυξηθεί ο αριθμός των διοικητών στους τρεις συγκοινωνιακών φορέων τόνισε ότι η πολιτική του υπουργού Μεταφορών, έγκειται στο να υπάρχει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος προκύπτει από τη στάση μιας δημοκρατικής διοίκησης στους οργανισμούς του δημοσίου και του έργου αναδιάρθρωσης των αστικών μεταφορών υπέρ των πολιτών και βρίσκεται στον αντίποδα των προτάσεων των απερχόμενων διοικήσεων προς τους θεσμούς εν αγνοία της κυβέρνησης.

Επί της συγκεκριμένης τροπολογίας η ΝΔ κατέθεσε ονομαστική ψηφοφορία ενώ ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης καταλόγισε στον κ. Σπίρτζη ότι δημιουργεί ένα σοβαρό πολιτικό θέμα με διοικητικές και οικονομικές συνέπειες σε φορείς που αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες μετά την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.

Ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη αμφισβήτησε τα όσα είπε ο κ. Σπίρτζης ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι ο διορισμός των προσώπων αυτών καθώς και των συνεργατών τους θα προκαλέσει ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 340.000 ευρώ.

Καταλόγισε δε, στον αρμόδιο υπουργό ότι ενσωματώνει τις επιβαρύνσεις στο εσωτερικό προϋπολογισμό των Οργανισμών προκειμένου να «αποκρύψει το κόστος» των διορισμών.

Επίσης, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πετάγεται στα σκουπίδια ο νόμος που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα και προέβλεπε ότι θα υπάρχει μια μόνο θέση προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στο ΔΣ κάθε εταιρείας.

«Ο κ. Σπίρτζης τακτοποιεί τα δικά του παιδιά, τους κολλητούς του και στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες» αναφέρει η ανακοίνωση.