Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Τα διώροφα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κόστισαν 1,6 εκατομμύρια και τώρα σαπιζουν



Τα τέσσερα διώροφα λεωφορεία του ΟΑΣΑ τα είχαμε δει για πρώτη φορά στους δρόμους το 2011, δρομολογημένα στην γραμμή Ε22 για Σαρωνίδα. Είχαν αρχικά παραγγελθεί το 2007 έναντι 1.666.000 ευρώ για να χρησιμοποιηθούν στην τουριστική γραμμή 400, η οποία με εισιτήριο 5 ευρώ έκανε το γύρο της Αθήνας. Eν τω μεταξύ οι πιέσεις από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες (των επίσης διώροφων και με πολύ πιο ακριβό εισιτήριο) τουριστικών λεωφορείων ανάγκασαν τον τότε υπουργό Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκη από κοινού με τον τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρη Σπηλιωτόπουλο να υπογράψουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγόρευε την χρήση δημόσιων λεωφορείων ως τουριστικών. Ο ΟΑΣΑ αποσύρθηκε από τον ανταγωνισμό και η γραμμή 400 καταργήθηκε επισήμως λόγω χαμηλής κίνησης.

Τα διώροφα λεωφορεία παραδόθηκαν τελικά στην τότε ΕΘΕΛ το Δεκέμβριο του 2010, 6 μήνες μετά την κατάργηση της γραμμής 400 για την οποία είχαν κατασκευαστεί. Η ΕΘΕΛ επιδίωξε να χρησιμοποιήσει τα 4 διώροφα λεωφορεία σε γραμμές με υψηλή επιβατική κίνηση όπως η γραμμή Ε22 που τότε είχε πιο ακριβό εισιτήριο. Και αυτή όμως η λύση δεν ευόδωσε. Τα διώροφα λεωφορεία θεωρήθηκαν μεγάλα για να κινηθούν στους δρόμους της Αθήνας (μάλλον προσχηματικό αφού στην Αθήνα κινούνται εδώ και δεκαετίες μακριά αρθρωτά λεωφορεία αλλά και διώροφα τουριστικά). Επίσης, υπήρχαν παράπονα από το επιβατικό κοινό σχετικά με θέματα ασφαλείας και μη επαρκούς κάλυψης από καιρικά φαινόμενα.

Από τότε, τα λεωφορεία παραμένουν σε ακινησία στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Ελληνικό. Το 2012 η ΟΣΥ θυμήθηκε την ύπαρξή τους και αποφάσισε ότι η μίσθωσή τους σε ιδιώτες θα ήταν μία λύση για την αξιοποίηση τους. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς συστάθηκε επιτροπή για το διαγωνισμό ο οποίος κανονίστηκε για το Δεκέμβριο. Η συνεδρίαση όμως διεκόπη από μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ τα οποία παρεμπόδισαν την παραλαβή και την ανάγνωση οποιουδήποτε φακέλου από τις συμμετέχουσες εταιρίες.

Η ΟΣΥ προσπάθησε ξανά να μισθώσει τα διώροφα λεωφορεία το 2014. Και πάλι όμως σκόνταψε στις αντιδράσεις των εργαζομένων οι οποίοι θεώρησαν την κατώτατη τιμή των 3.690 ευρώ (με ΦΠΑ) ανά μήνα ανά λεωφορείο, που προέβλεπε ο σχετικός διαγωνισμός, εξευτελιστική. Ο ένας ενδιαφερόμενος για τη μίσθωσή τους (εταιρία αστικών συγκοινωνιών Λάρισας) αποσύρθηκε από το διαγωνισμό.

Τα λεωφορεία σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν παροπλισμένα στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού. Διατίθενται προς μίσθωση με την ώρα ή τη μέρα χωρίς όμως να εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Η επαναλειτουργία της γραμμής 400 μέσω ανάκλησης της Υπουργικής Απόφασης θα μπορούσε να δώσει μία λύση αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να απασχολεί τη σημερινή κυβέρνηση.