Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 29/10, η παρουσίαση της δράσηςCROWDHACKATHON INNOVATING WITH OPENDATA #transportστο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα του Μαραθωνίου Ανάπτυξης Εφαρμογών με αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων για τις Μεταφορές, παρουσία της Γ.Γ. Μεταφορών κας Θ. Πέρκα, του Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κου Γ. Τζιάλλα και του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΑ κου Γρ. Δημητριάδη.
Στην παρουσίαση έγινε ουσιαστική παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση για θέματα ανοικτών δεδομένων, ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και στη διάδοση καλών πρακτικών μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα που βασίζονται στη συμμετοχή-ενεργοποίηση του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου της Χώρας μας.
Το CROWDHACKATHON INNOVATING WITH OPENDATA #transport πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Ιουλίου 2015 στο InnovAthens με πρωτοβουλία των Συγκοινωνιών Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ) και υλοποιήθηκε από την εταιρία καινοτομίας Crowdpolicy με την υποστήριξη της Google.
Η διοργάνωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Τομέας Μεταφορών & Δικτύων, ενώ υποστηρίχθηκε από πλήθος ενώσεων, συλλογικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω δράση συμμετείχαν συνολικά 130 developers σε 25 ομάδες – νέοι επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, μηχανικοί, designers, business consultants, επαγγελματίες και φοιτητές, οι οποίοι σε λιγότερο από 30 ώρες ανέπτυξαν εφαρμογές γύρω από τις μεταφορές, τα ανοιχτά δεδομένα και τη βελτίωση των υπηρεσιών με συμμετοχικές διαδικασίες.
Η συμμετοχή του πλήθους, η ανταποδοτική λειτουργία και η κοινωνική αλληλεγγύη κυριάρχησαν ως ιδέες, ενώ μεταξύ των εφαρμογών αναπτύχθηκε και ένα παιχνίδι που βοηθά στην όλο και μεγαλύτερη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.
Ο ενθουσιασμός και η δυναμική που αναπτύχθηκε καθιστούν το Crowdhackathon τη μεγαλύτερη δράση εφαρμοσμένης κοινωνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας στη χώρα, δίνοντας την καλύτερη απάντηση της δημιουργικής Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Χώρα μας.
Μέσα από τέτοιες συμμετοχικές διαδικασίες, κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενισχύεται η δημιουργία και η νεανική επιχειρηματικότητα, προωθείται η καινοτομία με τελικό αποτέλεσμα την ενεργό συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Παράλληλα, η κοινωνική διάσταση των ιδεών και η γενικότερη φιλοσοφία των ανοιχτών δεδομένων, συμβάλει ενεργά στην κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί αναγκαίο ζητούμενο στις μέρες μας.
Οι έξι νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού καθώς και σύντομη περιγραφή της ιδέας που υλοποιήσαν και εκ νέου παρουσίασαν στη Γενική Γραμματεία Μεταφορών, είναι οι κάτωθι:
1) Ex Machina: Μετατρέπει το λεωφορείο και κάθε μεταφορικό μέσα σεπλατφόρμα διάθεσης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (όπως ενημέρωση, διασκέδαση) και βασίζεται στη χρήση κινητών τηλεφώνων.
2) 10Coders: Mobile εφαρμογή μέσω της οποίας επισκέπτες μιας πόλης(αρχικά στην Αθήνα, μελλοντικά και σε άλλες περιοχές) ανακαλύπτουν διαδρομές που έχουν καταχωρήσει άλλοι χρήστες (crowdsourcing)
3) Definiens: Μια cross-platform εφαρμογή, όπου οι χρήστες κερδίζουν πόντους είτε απαντώντας σε ερωτήσεις, είτε παρακολουθώντας διαφημίσεις, είτε δημοσιεύοντας σε κοινωνικά δίκτυα.
4) Con.TRAN.S.S.: Επιλύει το πρόβλημα της ενημέρωσης στοχρήστη-επιβάτη, που θέλει να γνωρίζει τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης του μέσου μεταφοράς (λεωφορείο-τρόλεϊ). Όσον αφορά τους οδηγούς και τον ΟΑΣΑ, η εφαρμογή βοηθάει στην καταγραφή προβλημάτων.
5) Κawai-developers: Είναι ένα puzzle game που ο χρήστης καλείται νακερδίζει πόντους ταιριάζοντας ίδια μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κατά την είσοδο σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς των συγκοινωνιών Αθηνών δίνεται ή αναβαθμίζεται ένα εργαλείο – bonus που βοηθάει στο παιχνίδι του χρήστη.
6) Transit Rush: Mία εφαρμογή η οποία ως σκοπό έχει να ενεργοποιήσειεθελοντές. Κάποιος πολίτης με ειδικές ανάγκες μπορεί να δηλώσει ότι θέλει να μεταβεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος μέσα σε κάποια χρονικά περιθώρια.
Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων συμβάλλει ενεργά στην υποστήριξη και το σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση των ανοικτών δεδομένων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Νομοθεσία.
Στόχος αποτελεί η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών βασισμένων στην ευρωπαϊκή κουλτούρα των ανοιχτών δεδομένων και παράλληλα η ενίσχυση της νεανικής και όχι μόνο επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων που έχουν διεθνή προσανατολισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ενεργός υποστηρικτής της δράσης Crowdhackathon η οποία εφαρμόζεται σε τομείς της Κοινωνίας και της Οικονομίας και αποτελεί καινοτόμο διαδικασία για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο:http://www.crowdhackathon.com.
Σημειώνεται ότι ο κώδικας για όλες τις εφαρμογές, με βάση άλλωστε το πλαίσιο της διοργάνωσης, έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσιο αποθετήριο, στη διεύθυνση https://github.com/crowdhackathon-transport, και οι εφαρμογές μπορούν να αξιοποιηθούν ελεύθερα από ενδιαφερόμενους Φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.