Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Οι Ρώσοι αποσύρουν την προσφορά τους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.



Την απόσυρση τους από τους διαγωνισμούς πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Rosco και του ΟΛΘ αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι.
Νέα δεδομένα το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ειδικά στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα δημιουργηθούν αν το Κρεμλίνο κάνει δεκτή την εισήγηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για αποχώρησή τους από τους διαγωνισμούς πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Rosco και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει υποβάλει τη σχετική εισήγηση για αποχώρηση από τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, προς το μέτοχό της, δηλαδή το ρωσικό Δημόσιο, αλλά σύμφωνα με το RIA Novosti, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η ρωσική κυβέρνηση την έχει δεχθεί.
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι μαζί με την ΓΕΚ- Τέρνα είναι ο ένας εκ των δύο συμμετεχόντων στον διαγωνισμό πώλησης του 100% της ελληνικής εταιρείας ενώ ο δεύτερος είναι η ρουμανική GFR σε συνεργασία με την αμερικανική Watco.
Η απόσυρση των Ρώσων αναμένεται να επηρεάσει και τους διαγωνισμούς αποκρατικοποίησης της Rosco και του ΟΛΘ αν και στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς απομένουν αρκετοί να ανταγωνιστούν μεταξύ τους.
Η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση των Ρώσων αν και σύμφωνα με την Καθημερινή, κρατούσαν «μικρό καλάθι» σχετικά με τις προθέσεις τους.
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι δύσκολα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν οικονομικά ανοίγματα εκτός Ρωσίας χωρίς της αξιοποίηση των αποθεματικών τους ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης μπορεί να επηρεάστηκε ως κάποιο βαθμό και από την απομάκρυνση από το τιμόνι της εταιρείας του προέδρου των ρωσικών Σιδηροδρόμων και φίλο του Ππούτιν, Βλαντιμίτ Γιακούνιν.