Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πράσινο φως για τη Γραμμή 4, Γαλάτσι-Γουδή, στο μετρό Αθήνας.



Θα προχωρήσει το έργο για τη Γραμμή 4 Άλσος Βεϊκου-Γουδή του Μετρό της Αθήνας καθώς είναι ένα από τα μεγάλα έργα που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών.
Αυτό απάντησε ο ν.Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε ερώτηση του ypodomes.com αν το έργο είναι στις προθέσεις του ΥΠΟΜΕΔΙ να προχωρήσει.
Το ενδιαφέρον στην απάντηση του Υπουργού ήταν πως το έργο θα προχωρήσει συνολικά, όπως είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει περαιτέρω διευκρίνιση αν το αντικείμενο του έργου παραμείνει σε μια εργολαβία ή θα επιδιωχθεί να σπάσει σε περισσότερες, με βάση τη νέα αντίληψη που υπάρχει στο Υπουργείο Υποδομών.

Αυτή η εξέλιξη είναι το πρώτο θετικό νέο που ακούγεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με το μεγαλύτερο έργο συγκοινωνιακής υποδομής που περιμένει να δει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια.
Εφόσον τελικά δούμε να δημοπρατείται η γραμμή 4, θα είναι το πρώτο έργο Μετρό που δημοπρατεί η Αττικό Μετρό για την Αθήνα από το 2006 όταν είχε αρχικά δημοπρατηθεί η επέκταση του Μετρό για Πειραιά. Από τότε δεν έχει υπάρξει άλλο έργο Μετρό για την πόλη.
Σύμφωνα με πηγές της Αττικό Μετρό οι μελέτες για το έργο των 12,9χλμ και 14 σταθμών της νέας γραμμής του Μετρό προχωρούν κανονικά και ο στόχος παραμένει οι μελέτες για το πρόσθετο τμήμα των 5 σταθμών (από τον Ευαγγελισμό μέχρι το Γουδή) να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015 και πως η δημοπράτηση μπορεί να προχωρήσει όποτε το Υπουργείο κρίνει ότι είναι ώριμο το έργο σε σχέση με τη χρηματοδότηση του.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Πρόκειται για μία νέα γραμμή Μετρό που διασχίζει τα πλέον πυκνοκατοικημένα σημεία της πόλης. Ξεκινά από το Γαλάτσι στο Άλσος Βεϊκου και περνά από Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, κέντρο, Κολωνάκι και περνά σε επίσης πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Καισαριανή, τα Ιλίσια και του Ζωγράφου. Ο χρόνος υλοποίησης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αττικό Μετρό είνα 82 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.


Οι 14 σταθμοί είναι: ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΗ.

Πηγή: ypodomes.com