Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Νέο αίτημα της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. για κάμερες εντός των συρμών του Μετρό ...

Εκ νέου αίτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πρόκειται εντός των ημερών να καταθέσει η εταιρεία ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) ζητώντας άδεια για την τοποθέτηση και λειτουργία καμερών ασφαλείας μέσα στους συρμούς του μετρό.                                                                     Το προηγούμενο αντίστοιχο αίτημα είχε απορριφθεί, όμως στελέχη της εταιρείας σημειώνουν ότι το νέο αίτημα πιθανότατα να έχει καλύτερη τύχη από το προηγούμενο.                                                                        Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα τοποθέτησης των καμερών ασφαλείας είναι πληρέστερη σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου αιτήματος. Αναφέρεται, μάλιστα, με ιδιαίτερη σαφήνεια ότι τα στοιχεία που θα καταγράφουν οι κάμερες δεν θα τα επεξεργάζεται η εταιρεία, ενώ θα τα διατηρεί για πεπερασμένο χρονικό διάστημα.
 Διασφαλίζεται, σύμφωνα με την αιτιολόγηση του αιτήματος, ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που θα καταγράφουν οι κάμερες από προσωπικό του μετρό και μοναδικός λόγος ύπαρξης και λειτουργίας τους είναι «να υπηρετεί τον επιβάτη και να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή».                                                             Σήμερα υπάρχουν κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν, καταγράφοντας όμως εικόνα μόνο στο εξωτερικό των συρμών, κατά τη διάρκεια της στάσης, και όχι στο εσωτερικό.

Σε περίπτωση που η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δώσει το πράσινο φως για την ενεργοποίησή τους, αυτές θα λειτουργήσουν, σε πρώτη φάση, στους 17 νέους συρμούς 3ης γενιάς που δίνονται σταδιακά στην κυκλοφορία. Οι συρμοί αυτοί, μήκους 106 μέτρων, αποτελούνται από 6 βαγόνια, το καθένα εκ των οποίων διαθέτει μία εξωτερική κάμερα σε κάθε πλευρά. Κάθε συρμός διαθέτει συνολικά 12 κάμερες.

Στόχος είναι η λειτουργία τους ώστε να μπορούν να καταγράφουν εικόνα και στο εσωτερικό των συρμών. 

Σε δεύτερο χρόνο, με την προϋπόθεση της έγκρισης του σχετικού αιτήματος από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αφού βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, θα τοποθετηθούν αντίστοιχες κάμερες και στους υπόλοιπους συρμούς του μετρό και στη συνέχεια και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. 

Κύκλοι της ΣΤΑΣΥ επισημαίνουν ότι η ενεργοποίηση των καμερών είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των επιβατών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.


ΠΗΓΗ