Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Συγκοινωνίες: «Κουτσουρεμένη» η επιδότηση 2014 - Έρχεται μείωση δρομολογίων


Συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου με κόψιμο δρομολογίων που καταγράφουν μειωμένη επιβατική κίνηση προαναγγέλλει ουσιαστικά η μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τους συγκοινωνιακούς φορείς την οποία... προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για την τριετία 2014 – 2017.

Μάλιστα δεν αποκλείεται σε κάποιους συγκοινωνιακούς φορείς να υπάρξουν και μειώσεις στον αριθμό των εργαζομένων, αφού γίνεται σαφές ότι με τις μειώσεις τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει «κούρεμα» επιδοτήσεων της τάξης των 120 εκατ. το 2014 και περαιτέρω διεύρυνσή του στα 150 εκατ. το 2015, σε σχέση με την εγκριθείσα επιδότηση του 2013 (380 εκατ. ήταν το αρχικό κονδύλι).

Εφόσον, τελικώς, η πρόταση περάσει, τότε οι συγκοινωνιακοί και σιδηροδρομικοί φορείς αναμένεται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, αφού η λειτουργία τους είναι ελλειμματική.

Η κρατική επιδότηση είναι απαραίτητη για την λειτουργία των φορέων αυτών, πολλώ δε μάλλον που τα τελευταία χρόνια καταγράφεται και σημαντική υποχώρηση του κύκλου εργασιών τους, εξαιτίας της μείωσης της κίνησης που επέφερε η οικονομική κρίση.

Το ποσό των 260 εκατομμυρίων ευρώ που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ως επιδότηση για το 2014 θεωρείται από όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς που τους αφορά (δηλαδή ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ) τουλάχιστον ανεπαρκές.

Όπως επισημαίνεται, το ποσό αυτό είναι δεν είναι αρκετό τις ανάγκες των συγκοινωνιακών φορέων που δεν καταφέρνουν από τα έσοδά τους να καλύπτουν τα κόστη λειτουργίας τους.
Πρόταση για 260 εκατ. το 2014 και 231 εκατομμύρια το 2015

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ποσό των 260 εκατομμυρίων περιλαμβάνεται και ποσό 58 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα δοθούν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως αποζημίωση για την εκτέλεση της δημόσιας υπηρεσίας στα λεγόμενα «άγονα δρομολόγια».

Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για αύξηση του ποσού της επιχορήγησης τότε την επόμενη χρονιά αναμένεται ότι έχουν λαμβάνειν ως επιχορήγηση: ΟΣΕ 53 εκατ. ευρώ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ 58 εκατ. ευρώ, ΟΑΣΘ 48 εκατ. ευρώ, ΟΑΣΑ 100,29 εκατ. ευρώ και ΚΤΕΛ 1 εκατ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι φορείς, όμως, αναμένεται ότι θα δουν τα ποσά αυτά να μειώνονται περαιτέρω τα επόμενα χρόνια ως το 2017 οπότε και η κρατική επιχορήγηση των 231 εκατ. ευρώ το χρόνο θα μοιράζεται ως εξής:ΟΣΕ 45 εκατ. ευρώ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ 58 εκατ. ευρώ, ΟΑΣΘ 41 εκατ. ευρώ, ΟΑΣΑ 86 εκατ. ευρώ και ΚΤΕΛ 1 εκατ. ευρώ.
Πιθανή η μείωση έργου και αμοιβών

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των δρομολογίων από συγκοινωνιακούς φορείς και ιδίως από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας. Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προκληθεί και αλυσιδωτή αντίδραση και κάποιοι δεν αποκλείουν τυχόν περιορισμός του συγκοινωνιακού έργου να οδηγήσει και σε απομάκρυνση προσωπικού που θα θεωρηθεί πλεονάζον.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που όλοι απεύχονται, ωστόσο δεν μπορούν να αποκλείσουν αν δεν αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό της της κρατικής επιδότησης. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο για «παρεμβάσεις»στους μισθούς των εργαζομένων. Άλλωστε έχει ξεκινήσει να καλλιεργείται κλίμα προς την αυτή την κατεύθυνση.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες δόθηκαν στην δημοσιότητα κατάλογοι με τους «υψηλούς» μισθούς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και οι υπάλληλοι των φορέων που χρειάζονται την κρατική επιδότηση για να λειτουργήσουν.
euro2day.gr