Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

«Ψίχουλα» θα λάβουν οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών ως αποζημίωση


«Ψίχουλα» θα λάβουν οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών ως αποζημίωση για τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς.  
Όντως, προβλέπεται να αποζημιωθούν, αλλά μόνο για τις ημέρες των παράνομων απεργιών και μόνο για τις ημέρες που δεν κυκλοφορούσε κανένα κρατικό μέσο μαζικής μεταφοράς.
Δηλαδή, οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών δεν αιτούνται αποζημίωσης τις ημέρες που λειτουργούσε το μετρό και όχι τα λεωφορεία και αντιστρόφως,. Αποζημίωση θα δοθεί μόνο για τις ημέρες του ολικού μπλακ άουτ. Με δεδομένο ότι η μηνιαία κάρτα ανέρχεται στα 45 ευρώ, η ημερήσια αποζημίωση εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 1,5 ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε από τον Μάρτιο να τεθεί σε εφαρμογή η σχετική δυνατότητα.
Στους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εξέδωσαν εισιτήρια για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου ή εκδίδεται κουπόνι ταξιδιού, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι μετακινήσεις ήταν εκτός αστικού ιστού.
Χθες, οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) πραγματοποίησαν πορεία, αντιδρώντας στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.
Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ Ν. Παπαθανάση, ζητώντας την άρση της επίταξης. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ενόψει και των νέων κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, αυτό θεωρείται δύσκολο.
Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ καταγγέλλουν την «αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης, αντί να προσέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έναρξη του διαλόγου, τόσο στις Σταθερές, όσο και στις Οδικές Συγκοινωνίες, πάντοτε «εντός των τοιχών» του ενιαίου μισθολογίου.
Φώτης Φωτεινός