Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη τύπου του υπ. Υποδομών για τα Μέσα Μεταφοράς


Συνέντευξη τύπου με θέμα τις πρωτοβουλίες του υπουργείου του για τον εκσυγχρονισμό των Αστικών Συγκοινωνιών έδωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Συνοψίζουμε τα ποιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης, αφαιρώντας τις πολιτικές κοινοτοπίες:
  • Η σύμβαση για την επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά, με 12 νέες στάσεις, υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το νέο χρόνο και θα ολοκληρωθούν ως το Δεκέμβριο του 2014.
  • Προωθείται επανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού έργου και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προκήρυξη των σχετικών μελετών. (Μεταβολές σε δρομολόγια Λεωφορείων και Τρόλεϊ με σκοπό να λειτουργούν τροφοδοτικά ως προς το Μετρό).
  • Τρεις σημαντικοί στόχοι του υπουργείου είναι: η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, η βιωσιμότητα των φορέων των συγκοινωνιών (μείωση ελλειμμάτων), αποφυγή αυξήσεων στα κόμιστρα (έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων, όπως το Φεβρουάριο του 2012, είχε αρχικώς προβλεφθεί).
  • Ο στόχος για τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής φαίνεται πως επιτυγχάνεται για το 2012. Αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων κατά 12% τον Οκτώβριο, μετά από μήνες μειώσεων. Αύξηση κατά 4,7% το Νοέμβριο (αφαιρώντας τις μέρες απεργίας).
  • Σε διάστημα 10 εβδομάδων ελέγχου βεβαιώθηκαν 10.295 πρόστιμα αξίας 815.000 € περίπου.
  • Δεν θα πραγματοποιηθεί αύξηση της τιμής των εισιτηρίων το Μάρτιο. Η επαναξιολόγηση μετατίθεται τον Οκτώβριο του 2013. Αν περιοριστούν αρκετά τα ελλείμματα, δεν θα απαιτηθεί αύξηση.
Τα νέα μέτρα για τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής και τον εξυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών:
  • Σημαντικό μέρος του προσωπικού των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ θα φύγει από τα γραφεία και θα μετακινηθεί στην πώληση και των έλεγχο των εισιτηρίων.
  • Τις επόμενες εβδομάδες εισάγεται το πολλαπλό εισιτήριο για τις περισσότερες κατηγορίες κομίστρων. Συγκεκριμένα, σε μία δεσμίδα 11 εισιτηρίων,  ο επιβάτης θα πληρώνει για την αξία μόνον των 10.  Τα εισιτήρια θα είναι διαφορετικού χρώματος για να μη μπορεί κάποιος να κερδοσκοπήσει μεταπωλώντας ένα προς ένα.
  • Μέχρι τον προσεχή Ιούνιο ο ανάδοχος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αυτήν την εβδομάδα, θα γίνει η έγκριση των τευχών από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των 82 εκ. ευρώ και θα γίνει με ΣΔΙΤ και συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Θα διαθέτει αυτόματες πύλες εισόδου- εξόδου, τις λεγόμενες «μπάρες»,  ενώ τα χάρτινα εισιτήρια και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα αντικατασταθούν σταδιακά από ηλεκτρονικές κάρτες. Η «φόρτιση» με μονάδες θα γίνεται  ακόμη και μέσω ίντερνετ, κινητού ή πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας. Θα αρχίσει να παραδίδεται σταδιακά από το 2014, παράλληλα με την τηλεματική.
  • Προωθείται η αξιολόγηση και πιστοποίηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών από ανεξάρτητους φορείς. Η πιστοποίηση θα γίνει με βάση το Πρότυπο ΕΝ 13816. Σχετικά με τη ΣΤΑΣΥ, η πιστοποίηση αφορά καταρχάς την υπηρεσία εκδοτηρίων εισιτηρίων και έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του. Συνολικά το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι Σεπτέμβριο το αργότερο. Παρόμοιο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί και στην ΟΣΥ. Εκκρεμούν επίσης η πιστοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας (ISO 39001:2012), η πιστοποίηση του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει και πιστοποίηση του προσωπικού των σιδηροδρομικών κλάδων.
  • Μέσω ΣΔΙΤ θα προχωρήσει η κατασκευή του νέου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα (με σύμπραξη του Δημοσίου, των Υπεραστικών Λεωφορείων και τρίτου επενδυτή) που θα αντικαταστήσει τους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων. Το Δημόσιο θα συμβάλει με την παραχώρηση της γης, ο δε επενδυτής μαζί με τα ΚΤΕΛ θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση της κατασκευής και της λειτουργίας του σταθμού. Ο συγκοινωνιακός κόμβος θα έχει έκταση 38.500τ.μ., με  29.000 τ.μ. ελεύθερων χώρων και  χώρων πράσινου, 1.500 τ.μ. χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και 11.000 τ.μ. χώρων εμπορικής χρήσης. Οι σχετικές τεχνικές προμελέτες έχουν ολοκληρωθεί από την Αττικό Μετρό, η οποία θα αναλάβει επίσης τη χωροταξική ρύθμιση και τη γενική επίβλεψη κατασκευής του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι περί τα 120 εκ. ευρώ και ο χρόνος κατασκευής περίπου 2.