Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τίτλοι τέλους για τα ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού


Το ενδιαφέρον αρκετών ελληνικών ομίλων ανάπτυξης ακινήτων και πιθανώς και των κατασκευών αναμένεται να συγκεντρώσει η σχεδιαζόμενη, έπειτα από αρκετά χρόνια, δημιουργία του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην περιοχή του Ελαιώνα, ένα από τα έργα που επιχειρεί να αναβιώσει το υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα.
Η ανακοίνωση εντός της εβδομάδος, δια στόματος του υπουργού κ. Χατζηδάκη, ότι δρομολογείται νόμος στις αρχές του 2013 ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες (απαιτείται χωροταξική ρύθμιση) αναμένεται να κινητοποιήσει μια σειρά από εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες οι οποίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το έργο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), με την πρόθεση του υπουργείου να αφορά την ολοκλήρωση των έργων εντός περιόδου δύο ετών. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, με τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης να αναμένεται ότι θα είναι από 35 έως και 40 χρόνια. Ο νέος σταθμός θα φιλοξενήσει τους σημερινούς σταθμούς των ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων.

Ο λόγος του ενδιαφέροντος των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων είναι το γεγονός ότι εκτός από τον νέο σταθμό, ο οποίος θα καλύπτει επιφάνεια 38.500 τ.μ., αναμένεται να ενταχθούν στην επένδυση και χρήσεις εμπορικών καταστημάτων της τάξεως των 11.000 τ.μ., προκειμένου να υπάρξει αντισταθμιστικό όφελος για τους ιδιώτες που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του έργου. 

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 29.000 τ.μ. ελεύθερων χώρων και πρασίνου, 1.500 τ.μ. χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων με χωρητικότητα 480 θέσεων. Η συμβολή του Δημοσίου θα αφορά την παραχώρηση της γης, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής, σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του σταθμού.

Η έκταση που έχει επιλεγεί αγγίζει τα 90 στρέμματα, με το 50% αυτών να αφορούν την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ, ενώ στα υπόλοιπα θα αναπτυχθούν εμπορικές χρήσεις και κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι η δημιουργία του νέου σταθμού θα αποσυμφορήσει σημαντικά τις περιοχές που σήμερα φιλοξενούν τα ΚΤΕΛ (Κηφισός και Λιοσίων), ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και η κίνηση στα ΚΤΕΛ, καθώς η περιοχή του Ελαιώνα εξυπηρετείται και από το μετρό και την διατρέχουν μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως η Πέτρου Ράλλη και η Ιερά Οδός.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πολύ κοντά στην έκταση του Ελαιώνα, όπου έχει χωροθετηθεί η δημιουργία του νέου σταθμού, βρίσκεται το ημιτελές εμπορικό κέντρο της «Μπ. Βωβός - Διεθνής Τεχνική», κατασκευασμένο σε ποσοστό 75%. Η εταιρεία αναμένεται την εκδίκαση της υπαγωγής της στο άρθρο 99.