Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Οι… συρμοί οχημάτων είναι πλέον γεγονός


 Φανταστείτε στο προσεχές μέλλον να έχετε την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων χωρίς να απαιτείται η παραμικρή συμβολή σας στην… οδήγηση του οχήματος παρά το γεγονός ότι αυτό είναι εν κινήσει και εσείς βρίσκεστε πίσω από το τιμόνι του
Μέσω του προγράμματος SARTRE, κατέστη δυνατόν να αξιολογηθεί η δυνατότητα δημιουργίας των λεγόμενων «συρμών οχημάτων» στο άμεσο προσεχές μέλλον και η συμβολή της Volvo Trucks ήταν πολύτιμη.
Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο του πανευρωπαϊκού προγράμματος SARTRE(Safe Road Trains for the Environment) στο οποίο συμμετείχαν πολλοί φορείς αλλά και κατασκευαστές οχημάτων όπως η Volvo Trucks.

Ουσιαστικά, το εν λόγω πρόγραμμα ανέλαβε να εξελίξει τις απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις και να τις δοκιμάσει τόσο σε εικονικές όσο και πραγματικές συνθήκες χρήσης προκειμένου να αξιολογήσει την βιωσιμότητα του όλου σχεδίου.


Οι «συρμοί οχημάτων» του προγράμματος SARTRE αποτελούνται ουσιαστικά από ένα όχημα- οδηγό (π.χ. ένα φορτηγό με έναν επαγγελματία οδηγό στο τιμόνι του) και αρκετά ακόμα οχήματα που «συνδέονται» μαζί του ασύρματα, μέσω ειδικών αισθητήρων που ελέγχουν την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

Κάθε ένα από τα οχήματα που απαρτίζουν τον «συρμό» είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να εισέλθει ή να εξέλθει από το κομβόι με το κενό που δημιουργείται να καλύπτεται άμεσα από τα οχήματα που ακολουθούν.


Στόχος του προγράμματος ήταν να μειωθεί αφενός η μέση κατανάλωση των οχημάτων που ακολουθούν το φορτηγό δεδομένου ότι η απόσταση που τα χωρίζει από τα προπορευόμενα οχήματα είναι εξαιρετικά μικρή με σαφή πλεονεκτήματα στην μείωση της αντίστασης του αέρα.

Ωστόσο πρωταρχικής σημασίας ήταν και η διασφάλιση των απαιτούμενων τεχνολογικών βοηθημάτων που θα επέτρεπαν στα οχήματα ενός συρμού, να διατηρούν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα τις ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ του, προκειμένου να αποφεύγεται η πρόκληση κάποιας… καραμπόλας.

Πληροφοριακά αξίζει να αναφέρουμε πως το πρόγραμμα SARTRE ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 ενώ ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 6,3 εκ. ευρώ.

ΠΗΓΗ