Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μέτρια η πρόοδος στα 181 μεγάλα έργα προτεραιότητας


Μέτρια η πρόοδος στα 181 μεγάλα έργα προτεραιότητας
Πρόκειται   για τα πιο μεγάλα έργα ανά την χώρα από επιδοτήσεις προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έως τους οδικούς άξονες, ενεργειακές τεχνολογικές και άλλες υποδομές ανά την Ελλαδα

Ένα έργο ακυρωθέν (σύμβουλος μέτρων κατά της φοροδιαφυγής),  5 «κόκκινα» ως έργα σε κίνδυνο (περιλαμβανομένου του κτηματολογίου) και άλλα  62 στο «πορτοκαλί» για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση (μεταξύ των οποίων οι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες, τα δάνεια από το Jeremie και από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας,  επενδύσεις του ΟΣΕ, ενεργειακές παρεμβάσεις  και κρίσιμα έργα  πληροφοριακών συστημάτων στο δημόσιο).  Ακόμη  107 έργα είναι «πράσινα», δηλαδή  με ομαλή πορεία υλοποίησης και 6 είναι ολοκληρωμένα.


Αυτός είναι ο απολογισμός των  181 έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ. Ο λόγος για τα πιο μεγάλα έργα αξίας 13,6 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια με  11,5 δισ. ευρώ (επί συνόλου 20,6 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΕΣΠΑ την περίοδο 2007- 2013).

Από το ποσό αυτό  έχουν φτάσει σε φάση υπογραφής σύμβασης μόνο τα  9 δισ. ευρώ, δηλαδή το  66,4% της αξίας των έργων. Η απορρόφηση διαμορφώνεται στα 4,18 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 30,8% της συνολικής αξίας και στο 46,4% των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Πρόκειται   για τα πιο μεγάλα έργα ανά την χώρα από επιδοτήσεις προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έως τους οδικούς άξονες, ενεργειακές τεχνολογικές και άλλες υποδομές ανά την Ελλάδα. Πολλά ξεκίνησαν πριν το 2007 (έργα γέφυρες) άλλα... έβαλαν μπρος με την παρούσα προγραμματική περίοδο  (ΕΣΠΑ 2007- 2013).

Η ομάδα δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ έχει βάλει στο επίκεντρο την επιτάχυνση των έργων εδώ και έναν χρόνο. Ωστόσο, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η καθυστέρηση στη  δόση και στην ανακεφαλαιοποίηση  προστέθηκε τους μήνες που προηγήθηκαν στις χρόνιες αδυναμίες στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ποιος είναι ο απολογισμός των 181 έργων στην "πολύχρωμη" λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης:

* Ακυρώθηκε το έργο «Σύμβουλος για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης» αξίας  2,7 εκατ ευρώ.  

* Κόκκινο χρώμα έχουν 5 «έργα σε κίνδυνο» με μεγαλύτερο το  Κτηματολόγιο  αξίας 130 εκατ. ευρώ  για το οποίο δεν έχει καν υπογραφεί σύμβαση. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται: η αποπεράτωση προαστιακού σιδηρόδρομου Αττικής (τμήμα Πειραιάς - 3 Γέφυρες αξίας  70 εκατ. ευρώ χωρίς σύμβαση) και η κατασκευή και ο εξοπλισμός νοσοκομείου Κομοτηνής σε νέες κτιριακές δομές 200 κλινών (50 εκατ. ευρώ χωρίς σύμβαση). Στο κόκκινο είναι και η  οδός Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα με ποστό απορρόφησης 31%  και ο σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης  (5% απορρόφηση).

Τα "πορτοκαλί" έργα
Πορτοκαλί σήμανση έχουν 62 έργα για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση.  Τον υψηλότερο προϋπολογισμό έχουν:

* Τα Έργα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων σε 120 μικρούς οικισμούς κατηγορίας Γ (2.000- 15.000 κάτοικοι) αξίας  1.075 δισ. ευρώ  με απορρόφηση 11,44%. Στην ίδια λίστα είναι το κλείσιμο και η αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ αξίας  150 εκατ. ευρώ με  απορρόφηση 9,3%. Εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων των περιοχών Κορωπίου – Παιανίας (124,89 εκατ. ευρώ) και για τις  Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (120 εκατ. ευρώ).

*  Το πρόγραμμα ανακυκλούμενων δανείων από το JEREMIE (250 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ETEAN 460 εκατ. ευρώ). Τα λεφτά εδώ έχουν διατεθεί (φαίνεται απορρόφηση) αλλά μένει να δοθούν τα συνολικά 710 εκατ. ευρώ και σε ιδιώτες.

* Οι μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες.  Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα) με κόστος 862,4 εκατ. ευρώ και απορρόφηση 26,64%,  ο  Κεντρικής Ελλάδας (E65 με κόστος 558 εκατ. ευρώ και  απορρόφηση 23,4%), η  Ιόνια Οδός (397,9 εκατ. ευρώ με απορρόφηση  9,19%) και  ο  Μαλιακός – Κλειδί (231 εκατ. ευρώ με απορρόφηση  62%).

* Στην ενέργεια το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον (396 εκατ. ευρώ με απορρόφηση 67,9%) και η  διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα υψηλής τάσης (127 εκατ. ευρώ  χωρίς σύμβαση).

* Η ολοκλήρωση νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέας - Λιανοκλαδίου - Δομοκού ( 902,14 εκατ. ευρώ με απορρόφηση 43%),  η κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) - Πάτρας στο τμήμα Διακοφτό – Ροδοδάφνη  (158,85 εκατ. ευρώ χωρίς σύμβαση),  η κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη (Αίγιο) - Ρίο, μήκους 27 χλμ (613,84 εκατ. ευρώ με απορρόφηση 3%).

Η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό της Αθήνας: τμήμα Χαϊδάρι – Πειραιάς ( 730 εκατ. ευρώ με απορρόφηση   8,26%).  Η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης ( 1,2 δισ. ευρώ με απορρόφηση  16,75%).

Επίσης στο πορτοκαλί είναι και έργα μικρότερου κόστους όπως το Ψηφιακό Σχολείο,  η Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές-Νησιωτικές περιοχές,  το πρόγραμμα επιδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων «Συνεργατικά έργα μικρής, και μεσαίας κλίμακας» και τα «Συνεργατικά έργα μεγάλης κλίμακας» (1η προκήρυξη, 2009), η  αναδιοργάνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καθιέρωση του ERP σε όλα τα Υπουργεία, το Εθνικό Ληξιαρχείο,  το  Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πληροφοριακό Σύστημα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ),  αλλά και η  μελέτη και προτεινόμενες νέες διαδικασίες για την μείωση των διοικητικών βαρών και του κόστους σε πέντε τομείς πολιτικής.

Τα ολοκληρωμένα έργα
Στον αντίποδα, 6 –μικρά– έργα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για την αποπεράτωση της ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από Μενίδι (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών-ΣΚΑ) μέχρι το Κιάτο, μήκους 105 χλμ,  την αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης -Ορμενίου, μεταξύ Σ.Σ. Διδυμοτείχου – Σ.Σ. Μαρασίων,  την  αποφόρτιση Χειμάρρου Κραυσίδωνα από όμβρια ύδατα του αστικού ιστού,  την αποκατάσταση σε διάφορα σημεία του Ποταμού Πηνειού, τα  εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης οικισμών του Δήμου Κοζάνης και την  κατασκευή Νηπιαγωγείου στην περιοχή Αγίου Αθανασίου Κοζάνης.


Πηγή:www.capital.gr