Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

*Σημαντική συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών*


Ιδιαίτερα σημαντική για το αν θα τραβήξουν τελικά χειρόφρενο ή θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι η γενική συνέλευση που πραγματοποιούν σήμερα οι πρόεδροι φορτηγών βυτιοφόρων της χώρας.                                                           Στη συνάντηση τα βασικό θέμα συζήτησης είναι η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης για την πλήρη απελευθέρωση του κλάδου.

Ήδη έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με το υπουργείο, όπου οι αυτοκινητιστές ζητούν να μην είναι χαμηλή η αξία της άδειας που θα χορηγείται από το νέο έτος.
Η τροπολογία του υπουργείου για την απελευθέρωση του κλάδου κατατέθηκε τη Δευτέρα στην Βουλή και καταργεί την μεταβατική περίοδο που έδινε στον κλάδο ως τα μέσα του 2013 ο νόμος Ρέππα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της εισφοράς που θα πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν άδεια, φορτηγού ή βυτιοφόρου, θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.500 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμη χαμηλότερο.
Το τελικό ποσό της εισφοράς θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, ωστόσο όπως διευκρινίζεται στην τροπολογία, το ποσό της εισφοράς δεν θα ξεπερνά το διοικητικό κόστος που σχετίζεται με την διαδικασία αδειδότησης και επιβάλλεται με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, αναλογικά με τον αριθμό των οχημάτων του οδικού μεταφορέα που ζητά την άδεια.
Στην τροπολογία σημειώνεται ότι με την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2013, εναρμονίζεται πλήρως η ισχύουσα εθνική νομοθεσία των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ.
Εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών συναντήθηκαν την Τρίτη με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη και σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι φορτηγατζήδες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν βασικά τους αιτήματα
.