Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Στάση... πληρωμών μισθών στις συγκοινωνίες



Ο Γ. Ραγκούσης έθεσε θέμα ακόμη και αδυναμία καταβολής των μισθών σε ορισμένες ΔΕΚΟ στις συγκοινωνίες
Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει ο κλάδος των μεταφορών με μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ να ακινητοποιούνται σήμερα, ενώ αύριο ακινητοποιημένα θα μείνουν και πάλι τα λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν με 48ώρη, Τετάρτη και Πέμπτη και τα ταξί.

Η σύγκρουση του υπουργείου Υποδομών με τους εργαζόμενους έχει πλέον φτάσει στα άκρα μετά την παρέμβαση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ των μέσων μαζικής μεταφοράς, τόνισε, ότι «γεννούν» ελλείμματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προέβλεπαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης, ενώ προειδοποιεί ακόμη και με αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο «άμεσο μέλλον».
Η ανακοίνωση του υπουργού έριξε «λάδι στη φωτιά» καθώς ο κ. Ραγκούσης προειδοποίησε ότι ο ΟΣΕ και οι αστικές συγκοινωνίες έχουν ήδη «γεννήσει» αυξημένα ελλείμματα, προειδοποιώντας ακόμη και για το ενδεχόμενο αδυναμίας κάλυψης της μισθοδοσίας τους στο άμεσο μέλλον.
«Συνολικά η λειτουργία των εταιρειών δημόσιας συγκοινωνίας για το 2011 θα στοιχίσει στον Ελληνα πολίτη 249 εκατ. ευρώ, ο όμιλος ΟΑΣΑ και 191 εκατ. ευρώ, ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα των προϋπολογισθέντων για το 2011 και περιλαμβάνουν μεγαλύτερα ελλείμματα κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και συνεχίζει «πρέπει όλοι να γνωρίζουν την τραγική αλήθεια διότι, όπως είναι επόμενο, σε κάποιες ΔΕΚΟ ΜΜΜ τίθεται πλέον θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας στο άμεσο μέλλον». Κάνοντας αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις τονίζει, ότι αποτέλεσμα είναι «ο πολίτης να μην έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις βασικές συγκοινωνιακές δυνατότητες που σήμερα χρηματοδοτεί».
Κάλεσε τους εργαζόμενους των εταιρειών δημόσιας συγκοινωνίας να «επιδείξουν υπευθυνότητα και να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών, σεβόμενοι τις θυσίες όλων αλλά και τις δικές τους». «Καλό θα ήταν ο υπουργός να μην παίζει με τη διαχείριση του φόβου των εργαζομένων, προσπαθώντας να φέρει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Μιχάλης Λιαγούρης. «Κατάπτυστη» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του υπουργείου, ο πρόεδρος των σιδηροδρομικών, Θανάσης Λεβέντης.
Χθες οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) συνεδρίασαν για πέντε ώρες. Αν και η αρχική εισήγηση αφορούσε 24ωρες την Τετάρτη και την Παρασκευή, η ανακοίνωση του υπουργείου πυροδότησε αντιδράσεις με αποτέλεσμα να αποφασίζουν 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο. Πιο επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση των επτά σωματείων της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ. ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), όπου τα έξι σωματεία αποφάσισαν να μην απεργήσουν, ωστόσο το ΣΕΛΜΑ (το σωματείο των εργαζομένων στο μετρό) αποφάσισε 24ωρη απεργία, οπότε και θα ακινητοποιηθούν για σήμερα όλοι οι συρμοί του μέσου. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα λειτουργούν σήμερα κανονικά. Πιο δύσκολη για το επιβατικό κοινό αναμένεται να είναι η Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να συμμετέχουν με 24ωρη απεργία όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα ταξί.
ΟΣΕ 
Στα... άκρα οδηγείται η σύγκρουση και στον ΟΣΕ με τη διοίκηση να προσφεύγει στα δικαστήρια για την 24ωρη απεργία στον προαστιακό. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία, η διοίκηση ζήτησε από τους εργαζόμενους στον προαστιακό να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να λειτουργήσει και πάλι ο προαστιακός.
Αμεση ήταν η απάντηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία προκήρυξε στάση εργασίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ στηρίζοντας την απόφαση των εργαζομένων του προαστιακού. Οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και προαστιακό προσανατολίζονται σε νέες 24ωρες αύριο και την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν χθες η φημολογία ότι διοικήσεις συγκοινωνιακών εταιρειών, αλλά και του ΟΣΕ έστειλαν στο υπουργείο Μεταφορών λίστες με περίπου 670 υπαλλήλους κατ΄ άτομο και ειδικότητα, οι οποίοι προορίζονται για μισθωτή εφεδρεία. Η σχετική πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Υποδομών