Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: δεν κυκλοφορούν όλα τα λεωφορεία του leasing, οι μάσκες παραμένουν στα ΜΜΜ

Με μάσκες στα ΜΜΜ ή χωρίς; Η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μασκών προστασίας στους εσωτερικούς χώρους που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου, θα έχει και εξαιρέσεις οι οποίες θα διευκρινιστούν προσεχώς, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη. Μία προφανής εξαίρεση μάλλον θα είναι τα νοσοκομεία και τα ιατρεία, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή όχι. Δεδομένου όμως του ότι ο συνωστισμός θεωρείται δεδομένος το καλοκαίρι λόγω και των θερινών προγραμμάτων δρομολογίων, όλα δείχνουν πως οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές.

Νέοι συρμοί για τον Προαστιακό: Η αγορά 10 νέων συρμών για προαστιακά δρομολόγια καθώς και η αναβάθμιση όλων των τρένων που κυκλοφορούν ήδη προβλέπεται στη νέα σύμβαση που υπεγράφη χτες μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, αναμένονται και επενδύσεις από την εταιρεία σε νέα συστήματα πληροφόρησης επιβατών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στην ενίσχυση του τροχαίου υλικού για τα προαστιακά δρομολόγια. Πλέον αναμένουμε να δούμε και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα δρομολογίων, καθώς και πότε αυτό θα εφαρμοστεί. 

Ποινικές ρήτρες για leasing λεωφορείων: Στην ενεργοποίηση ποινικών ρητρών προχώρησε το Δ.Σ. της ΟΣΥ προς τις τρεις εταιρείες του leasing, καθώς, όπως αποδείχθηκε οι εταιρείες τελικά δεν διέθεσαν επαρκή αριθμό λεωφορείων για κυκλοφορία, σύμφωνα με τα προσυμφωνημένα. Έτσι, επιβλήθηκε συνολικό “πρόστιμο” ύψους 454.819,18 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά τις 9 πρώτες συμβατικές περιόδους. Όσον αφορά τις πληρωμές τώρα, 2.428.376,81 ευρώ με ΦΠΑ θα λάβουν οι τρεις εταιρείες για την έβδομη, όγδοη και ένατη συμβατική Περίοδο Παρακολούθησης, 1.930.501,39 ευρώ με ΦΠΑ θα λάβουν συνολικά για την δέκατη και εντέκατη Συμβατική περίοδο.