Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Κλείδωσε για 15 Μαρτίου η κατάθεση προσφορών για την "πορτοκαλί" Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.


Κλείδωσε οριστικά για τις 15 Μαρτίου η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας μετά από 4 συνεχόμενες παρατάσεις.

Η απόφαση λήφθηκε σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com από την Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Υποδομών καθώς η αναμενόμενη έκδοση της διευκρινιστικής της απόφασης του ΣτΕ για την Αμβρακία Οδό φαίνεται πως θα καθυστερήσει για κάποιες εβδομάδες οπότε κρίθηκε σοφό να μην λιμνάσει ο διαγωνισμός.


Αυτό σημαίνει ότι τα τρία σχήματα που διεκδικούν το έργο και που γνωρίζουν ήδη αυτή την εξέλιξη, είναι σε θέση μάχης με στόχο να κατεβάσουν την πλέον "ελκυστική" προσφορά που θα τους εξασφαλίσει το "χρυσό" συμβόλαιο. Πρόκειται για τους: 1.ΤΕΡΝΑ-VINCI-SIEMENS, 2.ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI 3.J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Τα σχήματα αυτά προέκυψαν από την ολοκλήρωση της Α`φασης που ξεκίνησε με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος στις 10 Αυγούστου 2017.

Με την παράδοση των φακέλων αρχίζει η σημαντικότερη περίοδος του διαγωνισμού. Θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των 3 σχημάτων (μεταξύ των οποίων θα φανεί και η χρήση 2 ή 3 ΤΒΜ) που θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Στη συνέχεια πιθανότατα μέσα στο Φθινόπωρο θα κλειστεί η ημερομηνία για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από το οποίο θα προκύψει το σχήμα που θα μειοδοτήσει και θα κατασκευάσει τη Γραμμή 4, την "πορτοκαλί" γραμμή. Μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας είναι μία αρνητική απόφαση του ΣτΕ για το έργο της Αμβρακίας που θα συμπαρασύρει και τον διαγωνισμό για το Μετρό που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την ακύρωση του, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ίδιο το έργο.

Η Νέα "4η" Γραμμή του Μετρό, είναι το μεγαλύτερο νέο δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) καθώς το αρχικό της κόστος έχει υπολογιστεί σε 1,45δισ.ευρώ και αν προσθέσουμε και τον ΦΠΑ τότε φτάνουμε στα 1,8δισευρώ. Η κάλυψη από το ΕΣΠΑ φτάνει το 75%, που θεωρείται ποσοστό ρεκόρ. Είναι επίσης το έργο με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ καθώς θα φτάσει στο ποσό των 450εκατ.ευρώ.

Το έργο κατασκευής της Γραμμής 4 είναι επίσης το μεγαλύτερο αυτοτελές έργο Μετρό όλων των εποχών για την Ελλάδα ξεπερνώντας σε κόστος εκείνο της κατασκευής των πρώτων τμημάτων των γραμμών 2 και 3 και εκείνο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια του έργου είναι 96 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η νέα Γραμμή 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ θα καλύψει κυρίως πυκνοκατοικημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων (9 σταθμούς) και των πέριξ Δήμων. Θα ξεκινά από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι και περνώντας από Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια και Ζωγράφου θα καταλήγει στο Γουδή. Θα έχει μήκος 12,9χλμ και θα περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η προμήθεια 18 υπεραυτόματων συρμών που θα κινούνται χωρίς οδηγό. Σταθμοί Ανταπόκρισης θα είναι οι Σταθμοί: Ακαδημίας (με στ.Πανεπιστήμιο-Γραμμή 2), Ευαγγελισμός (με Γραμμή 3). Στην Ακαδημία θα υπάρχει συνδετήρια υπόγεια διάβαση που θα ενώνει τη Γραμμή 4 με τη Γραμμή 2. Για την κατασκευή θα χρησιμοποιηθούν 2 Μετροπόντικες (ένας σε κάθε άκρο) για να συντομεύσει ο χρόνος διάνοιξης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τρίτο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η γραμμή 4 θα κατασκευαστεί με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, θα υπάρχει μία σήραγγα διπλής κατεύθυνσης, όλοι οι σταθμοί θα είναι πλάγιοι, όμως θα διαθέτουν συρμούς υπεραυτόματους που θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό ενώ θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες οι οποίες θα ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός θα έχει φτάσει και θα έχει ακινητοποιηθεί.

Θα κατασκευαστούν οι παρακάτω σταθμοί:
1.Σταθμός 'Άλσος Βεΐκου, Διασταύρωση Βεΐκου και Τραλλέων, 2.Σταθμός Γαλάτσι, Διασταύρωση Γαλατσίου και Βεΐκου, 3.Σταθμός Ελικώνος,
4.Σταθμός Κυψέλη, Πλατεία Κυψέλης,
5.Σταθμός Δικαστήρια, Διασταύρωση Ευελπίδων και Μουστοξύδη,
6.Σταθμός Αλεξάνδρας, Διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη,
7.Σταθμός Εξάρχεια, Πλατεία Εξαρχείων,
8.Σταθμός Ακαδημία, Διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα, 9.Σταθμός Κολωνάκι, Πλατεία Κολωνακίου,
10.Σταθμός Ευαγγελισμός, Διασταύρωση Βασ. Σοφίας, Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου,
11.Σταθμός Καισαριανή, Διασταύρωση Υμηττού και Εθν. Αντιστάσεως,
12.Σταθμός Πανεπιστημιούπολη, Εθν. Αντιστάσεως, 13.Σταθμός Ιλίσια, Πλατεία Κύπρου,
14.Σταθμός Ζωγράφου, Πλατεία Γαρδένια, 15.Σταθμός Γουδί, Πλατεία Ελευθερίας.
15.Σταθμός Γουδή, Πλατεία Ελευθερίας