Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Προωθείται η εγκατάσταση WiFi σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ



Δράση για τη δημιουργία δικτύου Wi-Fi στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας προωθεί Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Συγκεκριμένα η δράση αφορά στην εγκατάσταση δικτύου Wi–Fi σε 2.030 οχήματα (Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ) του ΟΑΣΑ, προκειμένου το επιβατικό κοινό να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τις μετακινήσεις του με τα εν λόγω Μέσα Μεταφοράς.

Η δράση θα έχει συνολικό κόστος 900 χιλ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2014 -2020». Στόχος της δράσης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων είναι η προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας, η μείωση του ψηφιακού χάσματος, καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών.

Ο επωφελούμενος πληθυσμός από την υλοποίηση του έργου είναι ιδιαιτέρως υψηλός. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ για το 2015, η επιβατική κίνηση σε λεωφορεία και τρόλεϊ έφτασε στις 352.116.000 μετακινήσεις και ο μέσος όρος παραμονή στο όχημα ήταν 20 λεπτά. Αντίστοιχα για το τραμ η επιβατική κίνηση ανήλθε για την ίδια περίοδο στις 14.482.000 μετακινήσεις.

Η υπόσχεση για παροχή ασύρματου διαδικτύου εντός των Λεωφορείων της Αθήνας δεν είναι καινούρια αφού τα τελευταία χρόνια έχει εξαγγελθεί πολλές φορές χωρίς όμως να γίνει πραγματικότητα. Το 2013 ο τότε Υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης είχε εξαγγείλει την εγκατάσταση WiFi σε 100 με 150 λεωφορεία μέσα στο 2014. Η δοκιμαστική εγκατάσταση του συστήματος έγινε σε περίπου 15 λεωφορεία, στη συνέχεια όμως οι υποσχέσεις για εγκατάσταση WiFi σε 1200 λεωφορεία και όλους τους σταθμούς του Μετρό ξεχάστηκαν.

Μετά από τρία χρόνια, το 2017, ο ΟΑΣΑ ανέθεσε την εκτέλεση τεχνικοοικονομικής μελέτης ευρυζωνικότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στο Μετρό, δίκτυο WiFi λειτουργεί από το 2013 σε λιγότερους από 10 σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ. Ήταν αποτέλεσμα διαγωνισμού ο οποίος είχε αρχικά εξαγγελθεί τον Ιούλιο του 2011 από τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Ραγκούση και προέβλεπε τη λειτουργία του μέσα σε ένα χρόνο. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012. Κατοχυρώθηκε στην εταιρεία HELLAS ON LINE (σήμερα πλέον έχει συγχωνευτεί με τη Vodafone) με συνολικό συμβατικό τίμημα 0€ και επιπλέον απόδοση στην ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ του 100% των ακαθάριστων εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του έργου. Το σύστημα μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία μόλις τον Οκτώβριο του 2013 επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με συνολική καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: