Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Επανασχεδιασμό της γραμμής 4 του Μετρό φέρνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος



SNFCC/Yiorgis Yerolymbos
Εντολή για επανασχεδιασμό της γραμμής 4 του Μετρό έχει δοθεί στην Αττικό Μετρό και τον ΟΑΣΑ από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθεί μέσω αυτής και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου.

Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Κέντρου Πολιτισμού, η ολοκλήρωση της κατασκευής του οποίου αναμένεται μέσα στη χρονιά στεγάζοντας την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Καθώς σύμφωνα με τις μελέτες αναμένεται να προσελκύσει 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως, κρίνεται απαραίτητη η σύνδεσή του με το δίκτυο του Μετρό.


Έτσι, στα πλαίσια κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό έχει ήδη δοθεί εντολή γιαεκπόνηση μελέτης ώστε να δημιουργηθεί κλάδος της γραμμής από το κέντρο της Αθήνας προς την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο διαμέσου της λεωφόρου Συγγρού. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει αλλαγές στον υπόλοιπο σχεδιασμό της γραμμής 4, το πρώτο τμήμα της οποίας (από Άλσος Βεΐκου έως Γουδί) αναμενόταν να δημοπρατηθεί μέσα στις αρχές του 2016.

Η πιθανή κατασκευή αυτής της επέκτασης ανήκει πάντως στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος καθώς όπως είναι φυσικό θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί.

Ως άμεσες λύσεις για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υλοποιηθούν τα εξής:
Αξιοποίηση της συνδυασμένης χρήσης του Μετρό με το Τραμ μέσω της ανταπόκρισης στο σταθμό Νέου Φαλήρου, με αναβάθμιση της συνδετήριας ανισόπεδης πεζοδιάβασης που συνδέει Μετρό και Τραμ (κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες κλπ).
Δημιουργία ειδικής γραμμής shuttle bus (γραμμή express) για την ταχεία σύνδεση της πλατείας Συντάγματος και του σταθμού Συγγρού-Φιξ με το Κέντρο Πολιτισμού.
Βελτιστοποίηση λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από τη Λεωφόρο Συγγρού προς το Φαληρικό Δέλτα.