Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ.ΣΠΙΡΤΖΗ ΟΑΣΑ: «Εντός του ορίου αναστολής» η ποινή φυλάκισης για επιβάτες χωρίς εισιτήριο


Η πρόταση για μετατροπή -εκ νέου- του αδικήματος της μη κατοχής εισιτηρίου από πταίσμα σε πλημμέλημα δεν αποσκοπεί σε συλλήψεις αλλά σε αποτροπή, καθώς ακόμη και η τρίμηνη φυλάκιση θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, υποστηρίζει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών. Σκληρή γλώσσα στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό. Η διόγκωση της εισιτηριοδιαφυγής προκαλεί απώλειες άνω των 40 εκατ. ευρώ και ο ΟΟΣΑ ζήτησε την επαναφορά στο προ 1994 καθεστώς, όταν αποτελούσε πλημμέλημα και τιμωρείτο, εκτός από διοικητικό πρόστιμο και με φυλάκιση ως τρεις μήνες, όπως διευκρινίζει ο Οργανισμός, προκειμένου ο έλεγχος να είναι αποτρεπτικός και όχι κατασταλτικός.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ τονίζει ότι προτάθηκε η «επαναφορά του άρθρου 391 ΠΚ, όπως ίσχυε μέχρι το 1994 όταν και καταργήθηκε με το νόμο 2207/1994. Τίποτα περισσότερο».



Σημειώνει μάλιστα ότι «το 2011, η διάταξη επανήλθε με το νόμο 3920/2011 αλλά ως πταίσμα. Το πταίσμα τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο. Πρόστιμο ήδη υπάρχει – διοικητικό. Η διάταξη λοιπόν, δεν απέτρεψε την εισιτηριοδιαφυγή, αλλά το αντίθετο, τη διόγκωσε, με τις απώλειες σήμερα να ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ».

Αυτός είναι ο λόγος, κατά τον ΟΑΣΑ, που το ΔΣ πρότεινε «επαναφορά του άρθρου 391 ΠΚ όπως ίσχυε μέχρι το 1994 με πρόβλεψη προστίμου ή ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες που, έτσι και αλλιώς, είναι εντός του ορίου αναστολής, και θα μπορούσε να ισχύσει και τώρα ή και λιγότερο. Διαφορετικά το 391 ΠΚ ως πταίσμα δεν έχει καν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης».

Ο ΟΑΣΑ παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν επιδιώκει καμία σύλληψη, απλώς θέτει «ένα υπαρκτό ζήτημα για προβληματισμό».

«Το σημαντικό της υπόθεσης είναι το κοινωνικό σύνολο να συνειδητοποιήσει, ότι τα δημόσια μέσα μεταφοράς στην πόλη μας αξίζουν σεβασμό για να μπορούν να υπάρχουν, να είναι δημόσια, να έχουν προσιτές τιμές και να βελτιώνονται προς όφελος του περιβάλλοντος και όλων των ανθρώπων της πόλης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Αδειασμα» από τον Σπίρτζη στη Βουλή
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης απάντησε με ειρωνικό τρόπο στις σχετικές προτάσεις του προέδρου του ΟΑΣΑ Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά τέτοιου είδους προτάσεις. Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας. Αυτά ειδικά όταν τα λένε άνθρωποι που είναι πολλά χρόνια στις ηγεσίες των μέσων μαζικής μεταφοράς, έχουν ευθύνη για το χάλι τους, όπως έχουμε ευθύνη και μεις που για τους λόγους που έχουμε πει δεν τους έχουμε αλλάξει ακόμα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός.