Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΟΑΣΑ ζητά αυστηρότερες ποινές για τα παραποιημένα εισιτήρια



Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ εισηγήθηκε στα αρμόδια υπουργεία αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όπως η εξίσωση του κομίστρου με το γραμματόσημο, προκειμένου να καταστεί κακούργημα η παραποίηση ή παραχάραξη των εισιτηρίων, όπως δηλαδή ισχύει για όλα τα αξιόγραφα του Δημοσίου. 
Ειδικότερα, προωθεί την ένταξη των εισιτηρίων στις πρόνοιες του άρθρου 218, το οποίο ορίζει ότι όποιος «καταρτίζει πλαστά ή νοθεύει επίσημα ένσημα δηλωτικά αξίας, ιδίως ταχυδρομικά ή χαρτόσημα ή άλλα φορόσημα, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει σαν γνήσια» ή «εν γνώσει τα χρησιμοποιεί σαν γνήσια» ή «τα προμηθεύεται γι' αυτόν το σκοπό ή τα προσφέρει στην αγορά ή τα εισάγει σε κυκλοφορία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών». 
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, όποιος ξαναχρησιμοποιεί αξιόγραφα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή. 
Ακόμη, ζητείται η αλλαγή του άρθρου 391 που ορίζει ότι «όποιος χρησιμοποιεί μέσο δημόσιας συγκοινωνίας που προορίζεται για κοινή χρήση χωρίς να καταβάλλει το αντίτιμο εισιτηρίου οποιασδήποτε μορφής, τιμωρείται με κράτηση ή με πρόστιμο. Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από έγκληση».